Pátek, 19. dubna 2024

Petici za urychlenou likvidaci odpadu v Libčanech podepsalo 300 lidí

Petici za urychlenou likvidaci odpadu v Libčanech podepsalo 300 lidí

LIBCANY – Na demonstraci v Libcanech na Kralovehradecku se vcera vecer seslo na 300 lidi, kteri se na miste podepsali pod petici (1) za uplnou a bezpecnou likvidaci nebezpecnych odpadu skladovanych v arealu byvale tovarny Vertex. Ploty pred budovou Vertexu lide vyzdobili transparenty „Nechceme tu jedy“, „Chceme cistou obec“ ci „Jedy z Libcan ven, at je cista zem“, ktere vetsinou vyrobily deti mistnich obyvatel.

Prave o zdravi svych deti se obyvatele Libcan nejvice strachuji, nebot budova skoly a materske skolky lezi pouhych 60 metru od byvale tovarny, kde jsou dodnes uskladnene nebezpecne latky. „Kdyby v arealu tovarny doslo k explozi nebo k pozaru, zivoty lidi v Libcanech a v blizkem okoli by byly v primem ohrozeni,“ uvedl Martin Podhola, chemik spolecnosti Dekonta, ktera nyni provadi vzorkovani a inventarizaci chemikalii. Riziko havarie podle Podholy stale existuje, nebot v arealu tovarny je dosud mnozstvi sudu, jejichz obsah nikdo nezna.

Obyvatele Libcan nejvice zajimalo do kdy budou nebezpecne latky z jejich obce odstraneny. Podle Ing. Otakara Herberka z Dekonty zalezi predevsim na penezich. „Behem pristiho tydne muzeme odvezt k likvidaci 20 az 30 tun nebezpecnych odpadu. Inventarizace latek by mohla byt hotova za 3 az 4 tydny. K jejimu dokonceni ovsem chybi prostredky ve vysi sesti az sedmi miliónu korun. Likvidace vsech odpadu si pak vyzada investici v desitkach miliónu. Pokud by se tyto prostredky nasly, mohly bychom vsechny odpady z Libcan zlikvidovat zhruba do dvou mesicu,“ rekl Otakar Herberk.

Namestkyne primatora pro zivotni prostredi Hradce Kralove Ing. Pavla Finfrlova na vcerejsi demonstraci uvedla, ze by penize melo poskytnout ministerstvo zivotniho prostredi.

Vcerejsi akci svolal Klub pratel skoly Libcany, ktery pozadal o spolupraci obcanske sdruzeni Arnika. „Budova byvale tovarny, v niz jsou uskladnene toxicke latky, lezi pouhych 60 metru od arealu skoly a materske skolky. Mame samozrejme obavu o zdravi svych deti a chceme, aby veskere nebezpecne latky zmizely co nejdrive a aby byly bezpecne zlikvidovany tak, aby neposkodily prostredi ani jinde,“ vysvetlil cile demonstrace Mgr. Martin Svoboda z Klubu pratel skoly Libcany.

Podle Ing. Milana Havla z programu Toxicke latky a odpady sdruzeni Arnika se v budove byvale tovarny nachazeji velmi nebezpecne chemikalie. „Jedna se napriklad o kyanidy, slouceniny rtuti, arsenu ci uranu. Nektere z techto latek jsou prudce jedovate ci karcinogenni. Mezi chemikaliemi byl nalezen napriklad i dichroman amonny, coz je jed razeny mezi karcinogenni a mutagenni latky, tedy latky zpusobujici krome otravy take rakovinu ci vrozene vady. Podobne pusobici latkou je take oxid arsenity, ktereho bylo v byvale tovarne nalezeno pres 3 kilogramy. Drzeni obou techto latek bez opravneni je trestne,“ uvedl Havel.

Cela kauza propukla 21. dubna 2006, kdy policiste v budove byvaleho Vertexu objevili 

nelegalni skladku vysoce toxickych latek, jedu a nebezpecnych odpadu. Nasledne byl v Libcanech vyhlasen hejtmanem kralovehradeckeho kraje stav nebezpeci. „Od te doby ubehly jiz dva mesice a toxicke latky v Libcanech stale jsou. Penize, ktere byly zatim vycleneny na jejich likvidaci vsak staci pokryt pouze naklady na inventarizaci a castecny odvoz vysoce toxickych a toxickych anorganickych a organ. chemickych latek, ktere byly zatim objeveny. Ostatni nebezpecny odpad zde zatim zustava a my chceme, aby vse bylo odvezeno a bezpecne zlikvidovano co nejdrive,“ sdelil Martin Svoboda.

Obyvatele Libcan sve pozadavky zformulovali do textu petice, pod kterou na demonstraci zacali sbirat podpisy. V petici mimo jine pozaduji sanaci, dekontaminaci ci pripadnou demolici celeho objektu a prisne potrestani vsech osob, ktere jsou za soucasny stav odpovedne.

Spolecna tiskova zprava Centra pro podporu obcanu sdruzeni Arnika a Klubu pratel skoly Libcany

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů