Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Kutné Hoře se diskutovalo o dálnici D11

V Kutné Hoře se diskutovalo o dálnici D11

Její příprava se ale neobešla bez porušování zákonů, připomínají Děti Země

V rámci evropského projektu „Životní prostředí staví mosty – Mládež v evropském dialogu“ se šedesátka studentů Gymnázia Jiřího Ortena z Kutné Hory a německých studentů Christliches Gymnasium „Johanneum“ z Hoyerswerda v Sasku zúčastnila v úterý 20. června přednášek o dálnici D11. Studenti si ji vybrali jako modelový ekologický problém regionu. Mezi přednášejícími byli zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR i ekologického sdružení Děti Země. Na základě předložených názorů pak studenti ve speciální příloze Práva a Sächsische Zeitung zveřejní své články na toto téma.

 

„Upozornil jsem je, jak se u nás mohou občané bránit proti výstavbě podobné dálnice a jak se nám u D11 podařilo prosadit řadu ekologických opatření,“ prozradil obsah své přednášky Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Ekologickým sdružením nejvíce vadí, že dálnice D11 na násypu protíná Národní přírodní rezervaci Libický luh, která je nejrozsáhlejším lužním lesem s tůněmi v Čechách, v nichž žijí desítky chráněných druhů živočichů a rostlin. Proto požadovaly buď její odklon na sever či aspoň průtah luhem na estakádě.

„Sice se zde nakonec postavil násyp, ale jsou v něm aspoň dva široké mosty, které umožní proudění vody, migraci zvěře a zachování biotopu vzácného brouka listonoha jarního,“ popisuje podobu dálnice v luhu Patrik.

Michael Kousal ze Svobody zvířat Hradec Králové také připomíná, že občanská sdružení podala celkem sedm žalob na nezákonné jednání úředníků Krajského úřadu Středočeského kraje a Ministerstva pro místní rozvoj a všechny je vyhrála.

„Bohužel úředníci téměř všechny rozsudky soudů nakonec ignorovali, což by ale mělo být ve skutečném v právním státě nepřijatelné. Chybí tu podle mě nějaká formu jejich postihu,“ dodává dále Kousal.

S kritikou výstavby dálnice přes NPR Libický luh začali již v roce 1995 aktivisté ze Svobody zvířat Hradec Králové, dále z Hnutí DUHA a z Občanského sdružení za šetrnou dopravu. Později se přidaly Děti Země a Ekologický právní servis. Během deseti let se tato sdružení účastnila nejméně padesáti správních řízení.

Další informace o dálnici D11:

www.rsd.cz

www.ceskedalnice.cz

www.dalnice.com

www.priroda.cz

http://www.eps.cz/php/index.php?cat=prip&art=d11

http://doprava.ecn.cz/d11/dalnice.php

Více informací o programu návštěvy saských studentů v Kutné Hoře do 23. 6. 2006:

Andrea Melechová Ruthová

Gymnázium Jiří Ortena v Kutné Hoře, mobil 608 963 791, andrea.ruthova@seznam.cz, www.gymkh.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů