Pátek, 19. dubna 2024

Ve čtvrtek se bude hlasovat o trase R35 na Pardubicku

Ve čtvrtek se bude hlasovat o trase R35 na Pardubicku

Schválením jižní varianty zastupitelé kraje usnadní její výstavbu, tvrdí Děti Země

V rámci konečné fáze schvalování územního plánu Pardubického kraje budou zastupitelé 22. června jednat o změně svého stanoviska ve prospěch jižní varianty silnice R35 s řadou přivaděčů a s prioritní finanční podporou státu. Nebo také setrvají na severní variantě s řadou neočekávaných rizik na její rychlou výstavbu. Zvrátit jejich názor ve prospěch ekologické jižní trasy by mělo i Memorandum o R35, které zástupci Ministerstva dopravy a Pardubického kraje podepsali 4. května 2006, a které podle Dětí Země představuje realisticky způsob řešení dopravní obslužnosti kraje i potřeb státu.

„Doufáme, že u většiny zastupitelů nakonec převáží dlouhodobý zájem celého kraje a že dají svůj hlas jižní variantě R35, kterou dokonce aktivně podporuje i stát,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Tato varianta má také kladné veškeré dostupné odborné posudky, její výstavbu aktivně podporuje již více než tři roky téměř deset obcí, šest místních sdružení a více než čtyři tisíce signatářů různých petic.

„Možná by se k ní mohla konečně přiklonit většina zastupitelů z ODS, která na celostátní úrovni úspěšně vyjednává o koaliční vládě s KDU-ČSL a se Stranou zelených,“ uvažuje dále Patrik.

Výhodou jižní varianty R35 je postupné zprovozňování jednotlivých úseků a daleko menší riziko střetů s přírodou a s občany dotčených obcí. Od počátku schvalování územního plánu kraje měla také ze strany měst a obcí a veřejnosti největší podporu. Navíc ani jedna obec neuvedla, že s ní vyloženě nesouhlasí.

Odkaz na internetové stránky o R35:

Silnice R35 na Pardubicku = R35.ecn.cz

Memorandum o jižní variantě R35 = r35.ecn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů