Středa, 24. dubna 2024

Bruntál začne více spalovat biomasu, využije dřevo z Jeseníků

Bruntál začne více spalovat biomasu, využije dřevo z Jeseníků

Bruntál -- Výroba tepla a teplé vody pro bruntálské občany i firmy bude za několik let mnohem šetrnější k obyvatelům města i jesenické přírodě, kotelny budou místo uhlí spalovat mnohem více biomasy. Pomůže to zlepšit ovzduší i ekonomiku zemědělských a lesnických firem, které budou biomasu dodávat. Energetickou koncepci založenou na kombinaci spalování biomasy a plynu a snižování podílu hnědého uhlí dnes schválili bruntálští zastupitelé. Uvádět do života by se měla během příštích 20 let.

Schválená varianta, k níž se přiklonila také poradenská firma a Státní energetická inspekce, předpokládá propojení tepelných soustav jednotlivých částí Bruntálu. V hlavní kotelně by měla polovinu paliva tvořit dřevěná štěpka, v dalších zdrojích by se měly kromě štěpky spalovat i dřevěné pelety, sláma a další druhy biomasy. Studie také předpokládá větší využívání zemního plynu.

Podle studie bude schválená koncepce znamenat vysoké vstupní investice, samotný provoz ale bude levnější než nyní. Investice se městu vrátí nejen díky nižším nákladům na provoz, ale také snížením emisí do ovzduší.

Nový systém vytápění podle zpracovatelů koncepce zvýší zaměstnanost v regionu, velké kotle na biomasu totiž musí obsluhovat a udržovat více lidí než automatické kotelny na uhlí. Spalování biomasy by pomohlo i zemědělským firmám v podhůří Jeseníků, město by od nich pravidelně kupovalo velké objemy biopaliv.

Bruntálsko dlouhodobě trápí vysoká nezaměstnanost, práci si v regionu marně hledá přes 7000 lidí. S mírou nezaměstnanosti kolem 15 procent je podhorská lokalita za Karvinskem a Ostravskem třetím nejpostiženějším územím Moravskoslezského kraje.

Další varianty, jež dnes zastupitelé zamítli, navrhovaly postupný přechod od uhlí k plynu při různé míře změn soustavy centrálního zásobování teplem. Jednu z těchto variant podporoval posudek společnosti Severomoravská plynárenská.

Vladislav Sobol

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů