Čtvrtek, 28. března 2024

EIA: Světová spotřeba ropy vzroste do roku 2030 o 37 procent

EIA: Světová spotřeba ropy vzroste do roku 2030 o 37 procent

Světová poptávka po ropě by se do roku 2030 měla zvýšit o 37 procent na 118 milionů barelů z dnešních 86 milionů barelů denně, především kvůli růstu v rozvojových zemích Asie. Ještě mnohem výrazněji však poroste spotřeba zemního plynu, i tu však co do tempa růstu předstihne poptávka po uhlí. Uvedl to dnes ve svém výročním přehledu Úřad energetických informací (EIA), statistické oddělení amerického ministerstva energetiky.

Většina růstu spotřeby ropy půjde na konto ekonomik jako Číny a Indie. Koncentrovat se bude podle EIA v dopravním sektoru, kde budou mít ropné produkty nadále jen málo konkurenceschopných alternativ. Ceny ropy, které v posledních letech prudce vzrostly na dnešních 70 dolarů za barel, však budou poptávku brzdit, a ta tak nebude za 20 let vysoká tak jako při nižších cenách. EIA snížil svůj odhad spotřeby pro rok 2025 oproti loňské předpovědi o plných osm milionů barelů denně na 111 milionů. Letošní odhad až do roku 2030 je ze strany EIA první.

EIA očekává, že ropný kartel OPEC sice bude pokrývat velkou část zvýšené poptávky, dnešní podíl na trhu si však neudrží. Jeho podíl by měl v roce 2030 klesnout o 1,3 procentního bodu na 38,4 procenta. Prudce se totiž zvýší produkce v zemích západní Afriky a oblasti Kaspického moře. Poptávka po ropě v USA bude nadále výrazně růst, i když poněkud pomalejším tempem než celosvětová spotřeba. Do roku 2030 se zvýší o necelých 33 procent na 27,6 milionu barelů denně.

Poptávka Číny se však proti dnešku ztrojnásobí na 15 milionů b/d a na světové spotřebě se bude tato země podílet již 13 procenty, což bude po USA druhý nejvyšší podíl na světě. Zatímco poptávka v USA bude růst ročně o 1,2 procenta, v Číně to bude světově nejrychlejším tempem 3,8 procenta, uvedl EIA.

Globální poptávka po zemním plynu má podle EIA vzrůst do roku 2030 na 5,15 bilionu metrů krychlových z dnešních 2,7 bilionu metrů, a poroste tak tempem 2,4 procenta ročně. Vzhledem ke zvýšeným cenám plynu však bude spotřeba uhlí růst více než užití zemního plynu, a to roční rychlostí 2,5 procenta. V předešlých výhledech EIA ještě předpokládala, že poptávka po plynu, považovaném za levný a relativně čistý zdroj k výrobě elektřiny, bude vyšší než poptávka po špinavějším uhlí, vyšší ceny plynu to však změnily.

EIA očekává, že emise oxidu uhličitého, podle řady vědců zdroje globálního oteplování, vzrostou do roku 2030 proti roku 2003 o 75 procent na 43,7 miliardy tun, navzdory tomu, že část průmyslových zemí přijala plán omezování emisí v podobě Kjótského protokolu. Ten však neplatí pro rozvojové země, které se na budoucím růstu emisí budou podílet ze 75 procent, odhadla EIA.

Podíl obnovitelných zdrojů se do roku 2030 alespoň v USA téměř zdvojnásobí, tyto zdroje však budou nadále ve výrazné menšině. Jejich podíl má podle EIA ve Spojených státech stoupnout na 9,1 procenta z 5,7 procenta v roce 2003. EIA rovněž kvůli vysokým cenám fosilních paliv očekává značný vzestup využití jaderné energie.

Zdroj: www.patria.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů