Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Prahy třídí pětinu komunálního odpadu.

Obyvatelé Prahy třídí pětinu komunálního odpadu.
Do křišťálové čistoty má hlavní město České republiky ještě daleko, už teď se ale může pyšnit křišťálovou popelnicí, což je ocenění za dobře nastavený systém nakládání s komunálním odpadem. Cenu uděluje autorizovaná obalová společnost ECO-COM za třídění odpadu a letos ji kromě Prahy získala ještě Jaroměř a Žďár nad Sázavou. Z údajů magistrátu hlavního města vyplývá, že Pražané loni vytřídili 20,7 procenta z celkové hmotnosti komunálního odpadu, tedy rovnou pětinu. Systém třídění byl v Praze zaveden před osmi lety.

"Za odvoz a další nakládání s komunálním odpadem magistrát loni zaplatil miliardu korun," uvedl městský radní Miloš Gregar. Čistota v ulicích tedy rozhodně není zadarmo. Bez třídění by ale město muselo zaplatit ještě víc. Statistika o životním prostředí Prahy uvádí, že na skládkách loni skončilo jen necelých 17 procent veškerého komunálního odpadu. Takřka dvě třetiny totiž skončily ve spalovně v Malešicích, kde odpad slouží k výrobě energie.

Vytřídit a dále využít se podařilo 66 500 tun různých materiálů z celkového množství 321 tisíc tun komunálního odpadu. Pražané loni vytřídili 19 200 tun papíru, přes 8800 tun skla a 7160 tun plastů. Praha má také samostatné nádoby na nápojové kartony, kterých se loni takto podařilo nasbírat 170 tun a odvézt ke zpracování v Papírně Bělá v Bělé pod Bezdězem. Na školách se loni sebralo skoro 1600 tun papíru.

ŽÁDNÉ RAZANTNÍ ZMĚNY, jako například přechod na pytlový sběr, Praha neplánuje. Chce však rozšířit počet sběrných dvorů, kde se lidé s pražským bydlištěm v občanském průkazu mohou bezplatně zbavit veškerého odpadu z domácností. Poplatek se vybírá pouze za ojeté pneumatiky. Sběrných dvorů má Praha deset, postupně chce jejich počet zvýšit na 22. Vše ale vázne na dostatku volných pozemků.

Podle mluvčí magistrátu Hany Staré loni navštívilo sběrné dvory v Praze více než 107 tisíc Pražanů, kteří se tak mohli civilizovaným způsobem zbavit 27 554 tun různých přebytečných věcí. V přepočtu na hlavu tak každý osvobodil svou domácnost od 257 kilogramů starých krámů a veteše. Radní Gregar má pro očistný průvan v domácnosti jednoduchý návod. Do sběrného dvora patří každá věc, kterou jsme dva roky vůbec nepotřebovali. U oblečení je kritériem rok.

SPECIALITOU PRAHY je sběr biologického odpadu ze zahrádek. Zkušební projekt probíhá zatím ve čtvrti vilek a rodinných domků v Dolních Chabrech, kde tamní občané dostali 800 nádob na starou trávu, větve apod. Obsah putuje do kompostárny v Holičkách u Velkých Přílep. Majitelé zahrádek mohou od roku 2004 odevzdat vyhrabanou zeleň v kompostárně v Malešicích. Ta do konce roku 2005 zpracovala 2710 tun biologicky rozložitelného odpadu.

Náklady na čistotu města se magistrátu vyplatí, protože ubývá černých skládek. Loni za jejich likvidaci zaplatil pět milionů korun, zatímco v roce 2004 to bylo 9,2 milionu Kč.

AUTOR: Alice Olbrichová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů