Pátek, 29. března 2024

Karlovarský kraj zaplatí odstranění černé skládky v Rovné

Karlovarský kraj zaplatí odstranění černé skládky v Rovné

Karlovy Vary -- Karlovarský kraj zaplatí likvidaci černé skládky nad osadou Podstrání v katastru Rovné na Sokolovsku. Skládka se nachází v bývalém zemědělském objektu, který nyní patří Nadaci Georgia Agricoly. Ta ale na likvidaci skládky, která hyzdí okolí, nemá peníze. S financováním už souhlasila krajská rada, informoval dnes ČTK radní Luboš Orálek.

V současné době jsou na skládce odpady komunální povahy, včetně například zbytků počítačů, televizí a lednic. Některé druhy odpadů jsou přitom klasifikovány jako nebezpečné. "Nadace se obrátila na Karlovarský kraj. Zároveň podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro založení černé skládky," uvedl Orálek.

Odbor životního prostředí a zemědělství Karlovarského kraje při místním šetření navíc nalezl písemnosti, které by mohly pomoci odhalit původce černé skládky. "Tyto podklady kraj zaslal Policii ČR," dodal Orálek.

Po jednáních nabídly likvidaci skládky Technické služby Horní Slavkov, které zároveň provedou terénní úpravy, jež zamezí, aby do objektu mohly i nadále najíždět automobily. Předpokládané náklady na odstranění skládky včetně terénních úprav by neměly přesáhnout 150 000 korun. Veškeré práce by měly být provedeny do konce července.

Podle Orálka by kraj mohl v příštím roce alespoň částečně pomoci obcím uhradit vyčištění některých lokalit, kde odpady způsobují riziko pro životní prostředí nebo zdraví občanů. "Nebude se jednat o systém dotací, ale budou se operativně posuzovat a řešit jednotlivé případy," uvedl Orálek.

Pavel Peňás
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů