Středa, 24. dubna 2024

Vycházky letní přírodou se mohou změnit v noční můru

Vycházky letní přírodou se mohou změnit v noční můru

Malých parazitů, kteří na nás číhají v trávě, si často všimneme, až když je pozdě. Riziku nákazy nebezpečnou infekcí se přitom kolikrát vystavujeme vlastní neopatrností.

Kladno/Slaný - Pokud lidé na sobě objeví klíště, o němž jsou přesvědčeni, že je čerstvě přisáté, nemusejí hned propadat panice. Obecně platí, že čím kratší dobu se nevítaný host krmí vaší krví, tím menší je pravděpodobnost, že vás nakazí. Zvýšit ji ovšem můžete špatnou manipulací s tímto cizopasníkem. Při troše neopatrnosti, když příliš stisknete jeho zadeček, hrozí, že vymáčknete obsah těla klíštěte do ranky i s infekcí. Nebezpečné je rovněž, když část těla utrhnete.

Přetržené tělo parazita není vzácným jevem

"Zvlášť u malých dětí považuji používání pinzety při odstraňování klíštěte za nevhodné. Lepší je vzít namydlený vatový tampon a ránu ošetřit dezinfekcí. Zbytky těla zakousnutého parazita jsem odstraňovala už mnohokrát,"sdělila kladenská dětská lékařka Věra Urbánková. S případy, kdy do ordinace přijdou rodiče s dětmi, které mají na svém těle část přetrženého klíštěte, se setkává i její slánská kolegyně Jana Opatová. "Když ale někdo kvůli klíštěti vyhledá naši pomoc, většinou je parazit celý. Vždy se ho snažíme opatrně vyviklat. Letos jsme v této souvislosti ošetřili už pět pacientů," uvedla lékařka.

Nakazit vás může malý i dospělý jedinec

Přetržení klíštěte často hrozí, když ještě není úplně vyvinuté a na rozdíl od dospělého jedince je podstatně menší. Kdo by si však myslel, že nemoci přenášejí jen velcí paraziti, je na omylu. Bodavý orgán, takzvaný hypostom, mají klíšťata už jako larvy a nymfy. Nejnebezpečnější chorobou, kterou tento parazit přenáší, je klíšťová encefalitida. Onemocnění, které v první fázi připomíná obyčejnou chřipku, může mít vážné následky. Neurologické potíže mohou vyústit i v obrnu. Ve vzácných případech si nemoc vyžádá daň nejvyšší. Naštěstí proti ní existuje očkování.

Pro injekci je možné přijít i v létě

"Počet zájemců o vakcinaci u nás ale oproti předešlým rokům mírně klesl. I když na očkování momentálně není optimální doba, lze ho přesto zrychleným schématem vakcinace provádět. Mezi první a druhou dávkou je obvykle pauza jeden až tři měsíce. Pokud někdo projeví zájem až nyní, dostane druhou dávku už za čtrnáct dní," uvedla vedoucí očkovacího střediska kladenské pobočky Zdravotního ústavu se sídlem v Kolíně Jarmila Židová. Podle informací vedoucí kladenského územního pracoviště Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Miroslavy Halwigerové se podcenění rizika nákazy klíšťovou encefalitidou letos na Kladensku někomu již nevyplatilo.

Počty onemocnění v regionu

Rok Klíšťová encefalitida Lymeská borelióza

2004 4 6

2005 3 9

2006 1 2

Uvedeny jsou jen případy, které byly nahlášeny hygieně.

- Krev sají a infekci mohou přenášet nejen dospělí jedinci, ale i klíšťata v nižším stadiu vývoje.

- Při odstraňování parazita je vhodné místo předem i následně ošetřit dezinfekcí a vyvarovat se přetržení.

Fotografie: Nablýskaný Airbus A32O už nese znak města Slaného. Křtu se na ruzyňském letišti zúčastnila řada významných hostů.

Foto archiv ČSA

PETR SKLENIČKA

Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů