Čtvrtek, 25. dubna 2024

Unikátní ekologická budova v Číně

Unikátní ekologická budova v Číně

PEKING - Na západě čínské metropole Pekingu vyrostla unikátní ekologická administrativní budova. Má ušetřit téměř tři čtvrtiny energie spotřebované běžnou stavbou, informovala agentura DPA.

Technická zařízení v osmipatrové budově určené pro přibližně 400 úředníků sbírají dešťovou vodu a společně s pisoáry, v nichž se nepoužívá voda, se podílejí na úspoře běžně používané vody z vodovodu. Solární panely na střeše zarostlé rostlinami ohřívají vodu pro umývárny. Vyrábějí též pět až šest procent elektrické energie potřebné pro chod budovy. Inteligentní systém osvětlení ušetří až 20 % energie normálně potřebné na svícení.

Na vytápění 13 000 m2 kancelářské plochy se spotřebuje tolik energie jako na obvyklou stavbu s rozlohou pouze 3000 m2. Celkově má tato budova spotřebovat o 72 % méně energie než stejně velký dům bez zařízení šetřících energii. Při stavbě zeleného domu se používaly ekologické materiály.

Vedoucí projektu z čínského ministerstva vědy a techniky Jang Kuo-siung říká, že taková stavba nemusí být nákladná. Nebyly při ní podle něj použity drahé materiály, například mramor. Stavba stála původně v přepočtu kolem 190 milionů korun, přidání zařízení na šetření energie ji prodražilo o dalších 11,3 milionu korun. Tyto dodatečné náklady by se měly vrátit během sedmi let.

O chod zeleného domu se stará technika. Dva tisíce senzorů dodává počítači umístěnému ve sklepě informace o teplotě, světle a množství oxidu uhličitého ve vzduchu. Světlo se automaticky vypne, když úředník odejde z kanceláře. Přepravuje-li výtah nižší počet lidí, odebírá ze sítě méně energie. Voda pro klimatizaci se ochlazuje v noci, kdy je elektřina levnější.

Pekingský zelený dům je jedinou stavbou v Číně, která se může pochlubit mezinárodně uznávaným certifikátem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). V jeho rámci se boduje, jak se v budově šetří energií a vodou a jakých materiálů se využívá v interiéru.

Smogem sužovaná čínská metropole vkládá do tohoto projektu, na kterém se podílely i americké firmy a vědci z amerických univerzit, velké naděje. Peking se chce stát zeleným městem , a to do roku 2008, kdy se v něm budou konat letní olympijské hry.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů