Sobota, 20. dubna 2024

Z "advokáta chudých" ministrem

Z "advokáta chudých" ministrem
Františka Korbela zatím znají jen ekologové a lidé v jeho rodném Táboře, kde je radním. Přitom se má stát ministrem za Stranu zelených: povede legislativní radu nové koaliční vlády.
Jeho kritikové s nádechem škodolibosti říkají, že se na post, o kterém se mluví jako o "neviditelném" ministerstvu, tento neznámý politik dobře hodí. Advokát Korbel ale na sebe už nyní upozorňuje nejméně jednou věci - je mu teprve třicet let a bude tak nejmladším členem kabinetu Mirka Topolánka.
Ve funkci by měl vystřídat šestašedesátiletého Pavla Zářeckého. "To už jsem jednou zažil. Když jsem se v šestadvaceti dostal do Městského zastupitelstva v Táboře, také jsem tam byl nejmladší," říká Korbel. Podle zelených je i přes svůj věk zkušeným odborníkem: práva vystudoval v Brně, působil na praxi u Ústavního soudu i na zahraničních univerzitách a jeho doménou je právo na svobodný přístup k informacím.
Navíc má k zeleným blízko, i když není členem strany: jeho advokátní kancelář pomáhá - buď zdarma, nebo jen za symbolickou odměnu - sdružením, která bojují proti sporným stavbám.

Zelený zákon
Korbel zastupoval například Jihočeské matky (sdružení zakládala místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová). Vyhrál při s úřady, které sdružení odmítaly poskytnout informace o zabezpečení Jaderné elektrárny Temelín. Jindy zabránil oplocení turistické stezky na Sázavě nebo donutil Ministerstvo průmyslu, aby předalo aktivistům seznam pokusů na zvířatech. K Ústavnímu soudu také podával stížnost za sedláka Jana Rajtera, který se bránil stavbě hlinikárny v sousedství svých polí.
Jenže teď bude stát na opačné straně. "Alespoň tu budu problémy vidět z jiného pohledu. Ostatně, už dříve jsem pracoval i pro státní úřady a samosprávu," vysvětluje Korbel.
Do Strany zelených sám vstoupit nechce, pokud by to ale vedení chtělo, prý by se podřídil.
Ve vládě chce Korbel dohlížet na to, aby nevznikaly, zbytečné zákony. "V koaliční smlouvě se říká, že právní řád bude úsporný a srozumitelný. Takže ministerstva i koaliční poslanci by se tím měli řídit," tvrdí Korbel.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů