Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Benedikt XVI. jmenoval do papežské akademie přírodních věd dva fyziky; Němce Theodora Hänsche a Američana Edwarda Wittena. Hänsch je profesorem fyziky na mnichovské universitě a ředitelem Planckova institutu kvantové optiky. Witten vyučuje na princetonské universitě.
Papežská akademie věd byla založena roku 1603 jako první výlučně vědecká akademie na světě, v současné době ji tvoří 80 akademiků.

Pardubice - Skupinový projekt Labe - Loučná je tvořen skupinou devíti staveb v aglomeracích Pardubice, Holice, Dašice a Lázně Bohdaneč, které se nacházejí v povodí těchto dvou řek. Hlavním cílem je dlouhodobé zlepšení životního prostředí, a to především v oblasti odpadních vod - při jejich sběru a čištění.
Evropská unie poskytne finanční podporu ve výši 62 procent celkových výdajů, což činí více než dvanáct a půl milionu eur. Zbylé prostředky uhradí investor, kterým je společnost Vodovody a kanalizace Pardubice, z vlastních zdrojů a předpokládané podpory ze Státního fondu životního prostředí České republiky, o které se stále jedná.
Předpokládané celkové náklady překročí hranici čtyřiadvaceti a půl milionu eur. K zahájení by mělo dojít v říjnu letošního roku a plánované dokončení všech prací je stanoveno na konec roku 2009.

Spálené Poříčí - Zastupitelé Spáleného Poříčí si pochvalují protipovodňová opatření, díky kterým zamezily poškození majetku nebo ohrožení zdraví svých občanů.
"Investovali jsme sice dost, ale nakonec se nám to vyplatilo. Velká voda nás sice zasáhla, ale kdybychom nepřipravili potřebná opatření, mohli jsme dopadnout mnohem hůř," řekl nám starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.
Zastupitele však stále tíží hráz rybníku Hvížďalka, která je v kritickém stavu a zároveň několik vodou vymletých cest.

Litovel - Nový sběrný dvůr pro velkoobjemové a nebezpečné odpady od pátku funguje v Litovli.
Obyvatelé hanáckých Benátek a městských částí dosud využívali svozů nebezpečných odpadů, které probíhaly několikrát ročně. "Staré elektrospotřebiče, pneumatiky, výbojky, oleje a zbytky chemikálií mohou do sběrného dvora v Cholinské ulici vozit třikrát týdně, takže jim odpad nebude doma překážet. Předkládají jen občanský průkaz. Výdaje na likvidaci se hradí z poplatků za komunální odpad," sdělil vedoucí odboru životního prostředí Leonard Machala.

Ústí nad Labem - V rámci hodnocení měst a obcí Ústeckého kraje ve třídění komunálního odpadu se Ústí nad Labem vůbec neumístilo v první desítce. "V separaci odpadu na tom nejsme úplně nejlépe," přiznal náměstek ústeckého primátora Tomáš Jelínek. Město se podle něj ale chystá na řadu kroků, aby tento fakt změnilo. Mimo jiné zvažuje přechod na tříkomorový systém.
To znamená třídit kromě papíru odděleně i plasty a sklo. "Od technických služeb máme také příslib na vybudování třídicí linky, což ke zlepšení naší situace přispěje velkou měrou," uvedl.

Kolín - V ochraně obyvatel, kteří jsou zatěžovaní nadměrným hlukem z průtahu, se pokročilo o další kus. Pokutou až do výše jednoho milionu korun hrozili hygienici Ředitelství silnic a dálnic za to, že je na průtahu Kolínem trvale a o několik decibelů překračovaná stanovená maximální hladina hluku. Krajská hygienická stanice stanovila i harmonogram, jak se má postupovat v ochraně objektů zasažených nadměrným hlukem. To se týká prakticky všech budov, které stojí kolem této silnice. Ředitelství silnic a dálnic podle tohoto harmonogramu pokročilo, už vloni se zde měřil hluk, v současné době je třeba provést ještě stavebně akustický pasport oken všech těchto objektů spolu s proměřením. Podle výsledků tohoto měření se rozhodne o dalších krocích, kterými může být výměna oken za protihluková případně výstavba protihlukové clony. Pracovníci odborné firmy navštíví všechny majitele objektů v týdnu od 10. do 14. července.

Obyvatelé Opatovic nad Labem na Pardubicku se v místním referendu postavili proti umístění spalovny odpadů na svém území. Proti plánu Pardubického kraje vybudovat spalovnu se vyslovilo 866 lidí z celkového počtu 1757 voličů. S výstavbou by souhlasilo 68 účastníků referenda. Místního hlasování se dnes zúčastnilo 51 procent voličů. S plánem na stavbu spalovny předběžně souhlasila radnice v Pardubicích, Chrudim hlasování o své účasti v projektu odložila. Silný odpor záměr vyvolal především v obcích v okolí plánované spalovny, petici proti spalovně podepsaly předloni téměř čtyři tisíce lidí. S navrhovanou spalovnou nesouhlasí ani Hradec Králové. Spalovna by podle plánu Pardubického kraje měla stát dvě miliardy korun, ročně by mohla likvidovat 100 000 tun komunálního odpadu a produkovat 30 000 tun popílku a škváry.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů