Středa, 24. dubna 2024

Porubská radnice chce v místě školní zahrady vybudovat prodejnu potravin LIDL

Porubská radnice chce v místě školní zahrady vybudovat prodejnu potravin LIDL

OSTRAVA – Rada porubské radnice schválila stavbu prodejny potravin LIDL v bezprostředním sousedství základní školy a na části její zahrady na křižovatce ulic Slavíkova a 17.listopadu. S tímto rozhodnutím rady nesouhlasí učitelé Základní školy J.Valčíka, rodiče žáků ani čtvrtina zastupitelů městského obvodu Poruba. Učitelé základní školy se o celé akci dozvěděli až z denního tisku. V současné době probíhá územní řízení, jehož se účastní i sdružení Arnika. Jak učitelé, tak rodiče žáků  považují plán radnice za mimořádně bezohledný a chtějí výstavbě obchodního domu přímo u základní školy zabránit.

„Obchodní dům s parkovištěm místo školní zahrady v žádném případě nechceme“ říká Ludmila Proroková, výchovná poradkyně školy. „Naše škola má mimořádně hezké prostředí, je doslova posazena uprostřed zeleně, čehož bohatě pro práci s dětmi využíváme. Stavba by toto hezké prostředí zcela zničila, nehledě na negativní dopady na bezpečnost a zdraví žáků a na celé životní prostředí v tomto místě. Žádný úřad nás o tomto stavebním záměru neinformoval Nemohli jsme se k celé věci vůbec vyjádřit, vše jsme se dozvěděli až z novin,“ uvedla Proroková.

„Stavba prodejny potravin LIDL předpokládá vykácení 70 stromů a 380 m2 keřů, vybudování parkovacích stání a zpevněných ploch. Pro oddělení školy od komplexu je navržena protihluková stěna. Dojde nejen ke značné ekologické újmě v dané lokalitě, ale i k nárůstu osobní a kamionové dopravy na křižovatce dnes značně vytížené ulice 17.listopadu“ tvrdí Helena Váňová z občanského sdružení Arnika.

„Navíc další prodejna potravin v tomto místě není nutná – nedaleko se nacházejí prodejny s potravinami Albert, Hruška, Penny Market a nákupní středisko DUHA. Stavba je plánována na křižovatce, kterou procházejí nejen děti do Základní školy J.Valčíka, ale i děti, které navštěvují trochu vzdálenější Základní uměleckou školu J.Valčíka,“ připomněla Ludmila Proroková.

Investor jako kompenzaci ekologické újmy nabízí pro školu vybudování hřiště. Ani tato okolnost však veřejnost a pedagogy školy v jejich odmítavém stanovisku nepřesvědčila. Pedagogové se proto dne 21.6.2006 obrátili na starostu Poruby Miroslava Nováka s výzvou o zachování zeleně v dané lokalitě a žádají takovou její úpravu, aby mohla sloužit jako klidová zóna nejen pro děti, ale i pro obyvatele přilehlého sídliště. Lidé již začali podepisovat „Petici za zvýšení společenské hodnoty území při křižovatce Slavíkova/17.listopadu v Ostravě-Porubě, v kvadrantu ZŠ J. Valčíka“, která jednoznačně odmítá zástavbu v tomto území, tedy i stavbu prodejny potravin LIDL.

Názor porubské radnice není jednotný. Se stavbou souhlasí rada městského obvodu i přes negativní stanovisko zhruba čtvrtiny zastupitelstva.

Již zítra 27.6.2006 od 9:00 hodin bude probíhat zasedání Zastupitelstva městského obvodu Poruba ve Střední škole prof. Zdeňka Matějčka, 17. listopadu 1123, Ostrava-Poruba. Zastupitelé by zde měli zaujmout stanovisko ke směně a prodeji pozemků potřebných pro investiční záměr výstavby prodejny LIDL.

tisková zpráva sdružení arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů