Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická centra v Libereckém kraji obsloužila na 2000 klientů

Ekologická centra v Libereckém kraji obsloužila na 2000 klientů

Liberec -- Více než 2000 klientů vyhledaly zhruba za rok rok existence služby Poradenských center pro venkov, která vznikla v Libereckém kraji. Dvouletý projekt, jehož hlavním cílem je vytvoření pracovních příležitostí na venkově, podpora místní produkce a péče o krajinu, je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu a přijde na bezmála 16 milionů korun. Novináře o tom dnes informovala hlavní manažerka projektu Květa Vinklátová.

Přestože smlouva o financování byla podepsána právě před rokem, sama střediska začala pracovat až od září. Celkem jich v kraji vzniklo šest -- ve Frýdlantu na Liberecku, Dubé na Českolipsku a v České Lípě, Jilemnici a Turnově na Semilsku a ve Smržovce na Jablonecku. Ne všechna mají podle Viklátové stejné zaměření, reagují totiž na podmínky toho kterého regionu a na potřeby jeho obyvatel.

V oblasti Frýdlantska a Semilska je velký zájem především o ekologické zemědělství a propagaci místní zemědělské i nezemědělské produkce. Díky podpoře Frýdlantské poradenského centra tak například ve Frýdlantu vznikl obchůdek, který místní produkci nabízí, a navíc se připravuje i značka, která by měla pomoci s propagací místní produkce za hranicemi regionu. Podobný obchůdek, jenž by nabízel místní zemědělské produkty a zajišťoval i kontakty na ekofarmy připravuje s podporou poradenského centra také Jana Procházková v Jablonci nad Nisou.

Na Českolipsku je zemědělských podniků méně, větší zájem je tam proto o podporu rozvoje turistiky. Českolipské středisko spolu s kolegy v Dubé připravuje například projekt hipostezek, které by propojily farmy s koňmi v regionu. "V současné době už máme více než 60 zájemců, kteří se do projektu chtějí zapojit, protože v tom vidí další možnosti rozvoje turistiky," řekla ČTK Jana Kosťunová z českolipské poradny.

Podle Vinklátové je pro klienty důležité, že pracovníci poradenských center nepůsobí od stolu, ale vyrážejí do terénu. "To umožňuje poznat skutečné problémy a požadavky klientů a reagovat pružně podle situace," řekla. Téměř rok práce podle Vinklátové ukázal, že podobná centra mají svůj smysl. To ostatně potvrdil i místostarosta Jilemnice Václav Hartman, který připustil, že středisko radnice považuje za součást služeb městského úřadu. Všichni věří, že i po skončení dvouletého projektu se v evropských fondech a dalších zdrojích podaří nalézt prostředky na to, aby poradny mohly fungovat dál.

Leona Vacková
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů