Pátek, 19. dubna 2024

Pozemky podél řek převádí stát na správy vodních toků

Pozemky podél řek převádí stát na správy vodních toků

Brno -- Jihomoravské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) převedlo od roku 2004 na vodohospodáře 81 pozemků na březích řek. Mají celkovou výměru 21,2 hektaru a hodnotu 632 000 korun. ČTK to dnes řekla ředitelka územního pracoviště v Brně Lenka Kolaříková.

Pozemky tvořící koryta vodních toků byly součástí nemovitého majetku státu, s nímž do konce roku 2002 hospodařily okresní úřady. "Později přešly pod správu ÚZSVM, který je nyní bezúplatně převádí na správy jednotlivých vodních toků. Na jižní Moravě jde nejčastěji o Zemědělskou vodohospodářskou správu, Povodí Moravy a Lesy České republiky," řekla Kolaříková.

Jednou z nejrozsáhlejších akcí byl převod pozemku o rozloze 4,27 hektaru u vodního toku Kozojídka v katastru obce Veselí nad Moravou na Hodnínsku na Zemědělskou vodohospodářskou správu. Na březích říčky, která se vlévá do Veličky, se má podle plánů vodohospodářů obnovit zrušený rybník. Součástí vodní nádrže a mokřadů bude i suchý poldr, který má zabránit případnému zatopení nedalekých obcí Kozojídky a Žeraviny. Uvnitř vodní plochy mají vzniknout i dva ostrůvky o rozlohách 0,76 a 0,54 hektaru pro hnízdění ptactva.

Pokud o pozemky nemají zájem vodohospodáři, nabízí je ÚZSVM k přímému prodeji dalším subjektům. Brněnské pracoviště převedlo za peníze zatím pouze čtyři pozemky. "Tři z nich získala společnosti AQUEKO a jeden pozemek město Jemnice. V obou případech za účelem výstavby nebo revitalizace rybníku," dodala Kolaříková.

Jihomoravský ÚZSVM má nyní rozpracován převody dalších 68 pozemků o celkové výměře 4,4 hektaru v účetní hodnotě 97 000 korun. Vzhledem k rozsáhlosti nemovitého majetku spravovaného úřadem ale podle Kolaříkové počet převodů po majetkovém prověření dalších pozemků ještě stoupne.

ÚZSVM vznikl 1. července 2002. V roce 2004 byla schválena novela, na jejímž základě úřad pomáhá obcím v majetkových sporech. Bezprostředním podnětem pro její přijetí se staly soudní spory, kterými se potomek šlechtického rodu František Oldřich Kinský domáhal navrácení rodového majetku.

Hlavní činností ÚZSVM je evidence, správa a ochrana majetku státu a zastupování státu ve sporech před domácími i mezinárodními soudy. ÚZSVM hájí zájmy státu například ve sporech o vlastnictví nemovitostí s hodnotou vyšší než 25 milionů korun či ve sporech o vlastnictví národní kulturní památky. Úřad převzal státní majetek po zaniklých okresních úřadech.

Dan Petrucha
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů