Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologická výchova má v kraji zelenou

Ekologická výchova má v kraji zelenou

Částku 13,5 milionu korun z Evropského sociálního fondu obdržel Středočeský kraj na enviromentální (ekologické) vzdělávání úřadů a veřejnosti. Dotace je zároveň oceněním kvality této činnosti ve středních Čechách.

"Kraj má uzavřenou smlouvu se čtyřmi spolupracujícími subjekty (krajskými středisky ekologické výchovy), které provozují osvětovou činnost. Nabízejí vzdělávací programy školám a úřadům, přičemž jde o osvětu v tom nejširším smyslu slova: od propagace druhové ochrany, přes správné návyky, jako je separace odpadů, využívání recyklovaných materiálů, po nízkoenergetické technologie, obnovitelné zdroje energie atd. Tyto trendy, které dneska mají zelenou, střediska ekologické výchovy nejen propagují, ale také dávají do souvislostí," sdělil Vilém Žák (ODS), náměstek středočeského hejtmana pro oblast životního prostředí. Osvětu zajišťují Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim, ZO ČSOP 09/07 Pátek, Ochrana fauny Votice a Naučné středisko ekologické výchovy Kladno - Čabárna o.p.s. V tomto středisku rovněž provozují záchrannou stanici ohrožených druhů živočichů.

Pravidelná kontrola

Středočeskému kraji ukládá zajistit osvětovou ekologickou činnost zákon č. 114/1992 Sb" o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů."Příslušné smlouvy s krajskými středisky ekologické výchovy uzavíráme na rok a poté je obnovujeme. Zároveň se snažíme enviromentální osvětu ještě více rozšiřovat. Samozřejmostí je důkladná, pravidelná kontrola účetnictví těchto našich partnerů a také hodnocení úrovně školení," řekl V. Žák.

Letošní rok

V roce 2006 zatím bylo z rozpočtu odboru životního prostředí a zemědělství uvolněno na ekologickou osvětu cca 457.460 korun. Podle smluv s krajskými středisky bylo na základní činnosti vyplaceno 314.500 korun a na další činnosti cca 142.960 Kč. Pro tento rok přitom celková částka na základní činnosti činí 1.800 tisíc korun, pro ostatní činnosti podle nabídek 3.389 tisíc korun.Smyslem environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty je dosažení takového stavu, kdy jsou občané objektivně informováni o stavu a vývoji životního prostředí a získávají k prostředí vztah, který je základem šetrného a předvídavého chování a jednání. To vyžaduje určité znalosti a dovednosti a hlavně silnou motivaci."Lidé většinou ztratili přímý kontakt s přírodou, a proto si neuvědomují tak jako dříve, jak je pro ně zdravé a funkční prostředí důležité. Z toho důvodu je třeba je k tomuto ekologickému povědomí vést," dodal náměstek hejtmana V. Žák.

Fotografie: Součástí ekologické osvěty Středočeského kraje je i každoroční veřejné ocenění obcí, které nejlépe třídí odpad. Na snímku zleva náměstek hejtmana Vilém Žák, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství kraje Jaroslav Obermajer a starostka Černošic Helena Langšádlová.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů