Pátek, 19. dubna 2024

Protihluková opatření jsou podle Seitlové nedostatečná

Protihluková opatření jsou podle Seitlové nedostatečná

Olomouc - Hluk způsobený dopravou trápí obyvatele regionu. Nejhorší situace je kolem vysokorychlostních železničních tratí a na silničních průtazích obcemi. Do boje proti nadměrnému hluku vyrazila senátorka Jitka Seitlová ( nez.).

" Je prokázána souvislost mezi hlukem a některými závažnými nemocemi, prezident Klaus přitom protihlukový zákon vetoval," uvedla Seitlová. Pravděpodobnost alergických onemocnění roste podle ní s hlukem 1,8 násobně, vředová choroba žaludku 1,5 násobně a infarkt myokardu či katar horních cest dýchacích 1,4 násobně. " Česká republika musí přijmout protihlukové směrnice Evropské unie v příštím roce a předcházet jim musí monitorování situace," dodala Seitlová.

Jak potvrdil Petr Baroš z olomouckého Ředitelství silnic a dálnic, ještě letos by měli lidé na Foerstrově a dalších ulicích na olomouckém průtahu dostat nová protihluková okna za 32 milionů korun. Podobně odlehne i obyvatelům obce Horní Moštěnice na Přerovsku, kde bude letos v říjnu dokončen obchvat za 397 milionů. Miroslav Kubín z krajského úřadu pak doplnil, že na silnicích nižších tříd stály protihlukové výměny oken dosud asi 6 milionů korun. " Letos počítáme se sumou dvou a půl milionu," řekl Kubín.

Naproti tomu kolem železnice by měl být klid. " Hluk je problémem vysokorychlostních tratí koridoru, ale všechny dotčené úseky mají protihlukové bariéry," uvedl vrchní přednosta Správy dopravní cesty Václav John. To se podle něj netýká odbočky mezi Přerovem a Drahotušemi, která vede poblíž sídliště Předmostí. " Nejde o koridorovou trať a na hluk si dosud nikdo nestěžoval," objasnil John.

Seitlová odhaduje, že na dalších bolavých místech se lidé dočkají protihlukových opatření až od roku 2010. " Přehled o hlukovém zatížení je nedostatečný, neboť zpracované studie již neodpovídají současnému stavu," míní Seitlová. Podle šéfa odboru dopravy Zdeňka Kocourka bude nové měření hluku probíhat koncem roku.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů