Sobota, 20. dubna 2024

Kroměříž nabízí zájemcům městský les u Rackové

Kroměříž nabízí zájemcům městský les u Rackové

KROMĚŘÍŽ - Velký les v katastru obcí Racková a Hostišová na Zlínsku nabízí kroměřížská radnice. Zastupitelé schválili prodej včetně lesních cest a luk více než 650 hektarů lesa za nejméně osmdesát milionů korun, což je asi polovina odhadní ceny. Představitelé města se při hlasování rozdělili na dva tábory. Nejtěsnější možnou většinou čtrnácti hlasů záměr odhlasovali převážně zastupitelé ODS a KSČM. Proti byli především zástupci ČSSD a KDU-ČSL.

"Les městu neslouží, naopak na něj ročně zhruba půl milionu až milion doplácíme. Je to zbytečná zátěž," sdělil starosta Kroměříže Petr Dvořáček (ODS), který odmítl tvrzení, že požadovaná cena je nízká. "Je to strop reálné tržní ceny našeho mladého lesa. Odhadní cena totiž počítá s porostem připraveným kompletně k těžbě," vysvětlil Dvořáček s tím, že radnici už navštívilo několik zájemců. Utržené peníze podle starosty poslouží ke snížení úvěrové zátěže a dále na školství, opravy komunikací, chodníků, bytů či nově vydraženého zimního stadionu. "Snažíme se udělat co nejvíc," přiblížil Dvořáček. Zastupitel a předseda kontrolního výboru kroměřížské radnice Vladimír Kenša (KSČM) vidí za prodejem lesa především ekonomický přínos. "Les prodělává. Peníze za něj nám pomohou k oddlužení i na další investice. Nic nebude projedeno," ujistil Kenša.

Podle starosty půjde na splácení úvěrů osmadvacet milionů korun, zbylá částka pak na rozvoj Kroměříže. Na konci období tak město bude mít dluh 188 milionů, splatný do roku 2010. "Prodej jednoznačně souvisí s výdajovou stránkou rozpočtu. Je otázkou, zda je v naší situaci vhodné realizovat tyto velkorysé plány na úkor prodeje veškerého městského majetku. Měli bychom být vzhledem k příštímu zastupitelstvu opatrnější," uvedla místostarostka Olga Sehnalová (ČSSD), která hlasovala proti záměru. Stejného názoru je i Jana Valerová, zvolená za KDU-ČSL. "Je to chyba. Tak velké majetky bychom si měli ponechat," mínila Valerová.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů