Čtvrtek, 28. března 2024

Nejvíce chceme podpořit venkovské školy

Nejvíce chceme podpořit venkovské školy
Pokud by vláda trojkoalice získala podporu ve sněmovně, do křesla ministryně školství usedne místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. "Jsem bývalá učitelka a v oboru se pohybuji. Školství je pro mě vedle ekologie prioritou," říká pětačtyřicetiletá žena, která je členkou sdružení Jihočeské matky a bývalou překladatelkou.


HN: Dnes končí školní rok, přes prázdniny máte čas na to, abyste si rozmyslela, jak dále vést školství. Co bude, podle vás, první změnou?
Mám velkou výhodu, protože můžu navázat na dobrý základ. Rozjely se reformy, více se investovalo do školství. To chci i já udržet. Také více diskutovat s veřejností a otevřít ministerstvo i pro odbornou veřejnost.


HN: Co tím konkrétně myslíte?
Pokud se zeptáte lidí, zda si myslí, že školství potřebuje reformy, tak řeknou, že ne. A to je chyba, musíme to více medializovat. Pro příklad: jsou tu nové vzdělávací programy, každá škola si je určuje sama. Ale mnozí učitelé si nedokážou představit, co to znamená v praxi. Škola pak tvoří osnovy stěží. Kantorům musíme poradit a více o tom s nimi diskutovat.


HN: Učitelé si stěžují i na to, že nové osnovy pro svoji školu tvoří mimo pracovní dobu a nestíhají to.
Právě proto by se reformy měly na školy zavádět postupně, a ne je nařizovat, aby od příštího září podle toho začaly učit všechny základní školy. To je podobné jako u státních maturit. Škola, která na to bude připravena, může se státními maturitami začít. Chceme je odložit na rok 2012.


HN: Univerzitní diplom získá u nás jen 17 procent lidí z ročníku. Zajistíte, aby vysokou školu mohlo v budoucnu studovat i více středoškoláků?
Chceme rozšířit bakalářská studia i v menších městech. Vyšším odborným školám umožnit získání i vysokoškolského statutu. Navíc studium bude bezplatné, přijímací zkoušky na univerzity i střední školy by se měly zrušit. Rozšíříme všeobecné vzdělání, součástí kterého by mělo být i více hodin pro výuku etiky a ekologie.


HN: Takže i nadále rozšiřovat gymnázia, lycea a středoškolské obory s maturitou, jak to započala Petra Buzková.
Ano. Dát dětem možnost si prostě vybrat kvalitní školu. Daňově zvýhodnit i firmy, které budou spolupracovat s učilišti nebo s vysokými školami na vědě a výzkumu. A samozřejmě do školství nalákat více pedagogů.


HN: To by ale nástupní platy nesměly být tak nízké, v průměru 14 tisíc korun. Tato vláda slibovala až 30 tisíc jako průměrný plat, co vy na to?
Když začnete učit, tak si na slušný plat musíte počkat. Peníze rostou podle tarifních složek s praxí a to je špatně. Chci to urychlit, aby kvalitní kantor dosáhl na vyšší plat dříve. Bude záležet na politickém vývoji, ale věřím, že na to peníze seženeme. Pak se nám nebude stávat, že ze škol odejdou kvalitní jazykáři do soukromých firem. Nejhorší je asi situace na venkově.


HN: Tam se i školy zavírají, mnohdy kvůli nedostatku dětí a financí.
Chceme snížit předepsaný počet žáků, aby se malotřídky zachovaly. Paušálně dotovat i obce, aby školu udržely. Také napřímíme cestu pro peníze ze státní kasy. Kvůli byrokracii na kraji či obci se mnohdy na školu nedostaly.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů