Pátek, 29. března 2024

Budoucí ministryně je známá spíše jako ekologická aktivistka

Budoucí ministryně je známá spíše jako ekologická aktivistka
Pětačtyřicetiletá bývalá učitelka Kuchtová před patnácti lety spoluzakládala a až do roku 2003 vedla hnutí Jihočeské matky, které se proslavilo zejména bojem proti jaderné energetice, konkrétně proti elektrárně v Temelíně.

Jaderné energetice se Kuchtová věnovala i během povolebního vyjednávání, podle Mladé fronty Dnes právě ona prosadila, aby v koaliční smlouvě bylo ustanovení o tom, že je nová vláda proti výstavbě dalších reaktorů. O školství se ale Kuchtová příliš nevyjadřovala, politolog Jan Bureš o nové ministryni v televizi dokonce řekl: "...její jediná zkušenost je, že byla učitelka... její politika bude velmi nepředvídatelná."

Kuchtová sama řekla, že má k oboru blízko a pokusí se sestavit tým odborníků, který ji na ministerstvu podpoří. Konkrétně se vyjádřila například ke školnému, které v duchu programu Strany zelených odmítá. V nedávném rozhlasovém rozhovoru se pak zmínila i o tom, že hodlá pokračovat v reformách, jež zahájila Petra Buzková, větší důraz chce klást na alternativní školství (je členkou Sdružení pro waldorfskou pedagogiku) a venkovské školy.

Kuchtová se politice aktivně věnuje teprve od roku 2003, kdy se stala členkou Strany zelených. Od září 2004 je první místopředsedkyní strany, letos vedla jihočeskou kandidátku, do sněmovny se ale nedostala. Veřejně známá je ale Kuchtová už od počátku 90. let, v roce totiž 1991 spoluzakládala a až do vstupu k zeleným vedla sdružení Jihočeské matky, jež se vyprofilovalo v nejznámějšího odpůrce jaderné energetiky v ČR.

"Celý život cítím, že Temelín není pro lidi dobrý," přiblížila Kuchtová svůj postoj před několika lety. Poslední tři roky je místopředsedkyní Jihočeských matek, vedle jaderné energetiky se věnovala také problematice rovného zastoupení žen či česko-rakouským vztahům.

Kuchtova_Dana.jpgDana Kuchtová se narodila 18. června 1961, maturitu získala na českobudějovickém gymnáziu a poté na Střední ekonomické škole v Táboře. V roce 1986 absolvovala Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, poté šest let učila na tamní jazykové škole a gymnáziu v Českém Krumlově. Po listopadu 1989 se angažovala v českokrumlovském Občanském fóru, podle svých slov tehdy odmítla nabídku stát se poslankyní České národní rady. V 90. letech učila, překládala a působila v Jihočeských matkách.
Kandidátka na ministryni školství je rozvedená a má sedmiletou dceru Kristýnu, kvůli které váhala s přijetím nabídky ministerské funkce.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů