Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Litoměřice - Ústečtí Přátelé přírody chtějí přesvědčit veřejnost o tom, že v Labi se lze bez obav koupat. Největší česká řeka je podle nich vhodná k rekreaci a nemá sloužit pouze pro lodní dopravu. Proto na 9. července připravili Koupání Přátel přírody v Labi. "Chceme ukázat, že Labe je čisté, a plavání v něm je dokonce příjemnější než na koupališti nebo v bazénu," uvedl ředitel společnosti Marian Páleník. Spousta lidí totiž podle něj stále nevěří čistotě labské vody. Smyslem akce je podle Páleníka také poukázat na to, že Labe není jen vodní cestou pro nákladní lodě. "Například plán na výstavbu jezů vychází z předpokladu, že Labe je bezcenná proudící voda," tvrdí Páleník.

V Libčanech na Královéhradecku začalo devět vojenských specialistů měřit ovzduší přímo v areálu skládky nebezpečného odpadu. Nelegálně uložený toxický odpad se nachází v centru tisícové obce v blízkosti školy.
V areálu se přímo na odklízení škodlivin podílí také firma Dekonta. "V tuto chvíli bylo identifikováno více než 70 tun chemických látek, část z nich byla odvezena k likvidaci. Bylo vzorkováno a zmanipulováno více než 300 tun chemických látek a sloučenin. Ty zde čekají, až budeme mít prostředky na jejich likvidaci a odstranění. Čeká nás řádově dvě třetiny látek, které tady jsou, ovzorkovat, zmanipulovat, identifikovat a odstranit," přiblížil odborník Roman Tuček.
Na místě byly nalezeny látky, jako jsou kyanidy, kyseliny, látky silně oxidující, což znamená alkalické kovy, nebo látky třaskavé a výbušné. "Bylo to zde na jedné hromadě, to znamená jak okysličovadlo, jak kyselina, tak kyanid. Z toho se jednoduše může vyrobit otravný plyn, který může poškodit nejen areál objektu, ale i široké okolí," doplnil Tuček.
Toxické škodliviny byly uloženy v areálu firmy Snog nelegálně.

Praha/sli - Společnost TNT Express v České republice získala za své úsilí o omezování ekologických škod, minimalizaci emisí CO2 a snižování spotřeby a plýtvání pohonnými hmotami akreditaci ISO 14001. Zároveň také získala certifikát bezpečnosti práce OHSAS 18001 a obhájila certifikaci dle ISO 9001.
“Získat akreditaci ISO 14001 se nám podařilo zejména přístupem našich zaměstnanců, kteří prošli školením o tom, jak minimalizovat činnosti poškozující životní prostředí”, říká ing. Petr Chvátal, generální ředitel TNT Express v České republice.
Získání akreditace podpořilo zavedení řídícího systému zaměřeného na ekologické stránky provozu společnosti. Klíčovou součástí programu byla postupná modernizace flotily vozidel společnosti TNT původně odpovídající evropské normě Euro III na vozový park, který vyhovuje přísnějším emisním limitům normy Euro IV.
„V rámci trvajícího úsilí firmy o zlepšování ekologických výsledků jsou řidiči školeni k tomu aby řídili opatrněji a efektivněji a snižovali tak spotřebu pohonných hmot. Všichni zaměstnanci jsou také školeni v oblasti pomoci zákazníkům, kteří přepravují nebezpečný náklad a jejich přípravy na řešení mimořádných situací ve skladech nebo na silnici“, dodává Ing. Petr Chvátal. 
K dalšímu zlepšení by mělo dojít během letošního roku, kdy TNT začne používat vozidla vyhovující emisním normám Euro V.

Britská značka pivního ležáku Carling se už připravuje na život po fotbalovém MS. Ve spolupráci se svou novou agenturou Beattie McGuinness Bungay pracuje na 30sekundovém virálním spotu pro produkt Carling Extra Cold. Klip znázorňuje sérii katastrof jako vymírání zvířat, požáry lesů a nepokoje v ulicích a končí hrdinou s jeho dívkou v náruči a větou "Zatraceně teplé pivo". Carling tak dává s nadsázkou globální oteplování za vinu konzumentům málo vychlazeného piva. Pivovar bude zdarma rozdávat na festivalech tabloid s názvem Brass Monkeys se zpravodajstvím o tragédiích souvisejících s oteplováním nebo pitím teplého piva.

Největší čínské sladkovodní jezero Bo-si-teng-hu se nachází ve střední části Ujgurské Autonomní oblasti Xin-jiang, v západní Číně. Jeho rozloha činí přes 1000 čtverečných kilometrů. Aby se zamezilo jeho rostoucí přesolování, Xin-jiang začne s realizací projektu na jeho ochranu. Podle údajů nastala v těchto letech patrná situace solnosti tohoto jezera. Odvod vody ze zemědělských polí, průmyslová a životní odpadní voda jsou považovány za tři největší zdroje znečištění tohoto jezera. V této souvislosti se už začala řešit otázka odpadních vod. Místní vláda také vypracovala moratorium na vypásání stepí a obdělávání půdy a snaží se obnovit mokřiny .

Čína v pátek zprovoznila nejvýše položenou železniční trať světa, která spojuje Tibet se zbytkem čínského území. Osobní vlak vyjel z města Golmud v západočínské provincii Čching-chaj do tibetské metropole Lhasy. Další souprava vyrazila v opačném směru.
Slavnostní ceremonie zahájení provozu se v Golmudu zúčastnil čínský prezident Chu Ťin-tchao, který událost označil za zázrak ve světových dějinách železniční dopravy.
Trasa dlouhá 1142 kilometrů protíná zasněženou tibetskou náhorní plošinu, známou jako "střecha světa". Téměř 1000 kilometrů trati leží nad 4000 metry nad hladinou moře a v nejvyšším bodě je dokonce v 5072 metrech nad mořem. Tím překonává dosavadní rekord andské železnice v Peru.
Pro cestující jsou k dispozici kyslíkové masky a ve vagónech je uměle udržován normální atmosférický tlak, aby se předešlo výškové nemoci. Projekt v hodnotě 4,2 miliardy dolarů vyvolává kritiku mezi ochránci přírody i mezi zastánci tibetské kultury.

V Bulovce na Frýdlantsku, v objektu bývalého teletníku, buduje podnikatel Marek Lacika třídící linku domovního odpadu. Zkušební provoz má zahájit v červenci, v provozu chce zaměstnat na 20 lidí. Na nové lince mají skončit i další německé odpady z okolí Frýdlantu, sklad pro třídičku má vzniknout v Černousích.
Marek Lacika je zodpovědný za německý odpad, který do Bulovky navezl za účelem jeho dalšího zpracování. Odpad z Bulovky má odstranit do konce září.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů