Čtvrtek, 28. března 2024

Voda v koupalištích se postupně horší

Voda v koupalištích se postupně horší

Většina koupališť v západních Čechách má stále poměrně dobrou vodu. Najdou se však už místa, která by citlivější jedinci neměli vyhledávat.

Západní Čechy - Sinice zatím na přírodních koupalištích v Plzeňském kraji nepůsobí plavcům větší problémy a obvykle se vyskytují v množství, které není nebezpečné. Na řadě míst v kraji se ale kvalita vody ke koupání zhoršuje. Zhoršená kvalita vody nevhodná pro vnímavější lidi je podle posledních měření krajské hygienické stanice například v košuteckém jezírku v Plzni, v koupališti Podhájí u Horšovského Týna na Domažlicku a v rybníku Valcha na Klatovsku.

Podle hydrobiologa plzeňského Povodí Vltavy Jindřicha Durase se kvalita zhoršuje také v nádržích České údolí u Plzně a Hracholusky na severu Plzeňska. V Českém údolí, kde je v létě většinou problematická voda, sinice nejsou v množství, které by působilo zdravotní problémy. Citlivější lidé ale mohou přesto na koupání reagovat. Horké počasí zhoršuje také kvalitu vody v přehradě Hracholusky. V dolní polovině je kvalita vody ještě vcelku dobrá, pokud ale horké počasí potrvá dál, sinice rychle porostou a zhruba za dva týdny by mohly být na hranici představující zdravotní rizika, odhadl hydrobiolog.

V Plzni je nejlepší koupání v Třemošenském rybníku, vcelku dobrou kvalitu má i přes zelenavý vegetační zákal Velký bolevecký rybník. Silnější vegetační zákal a ne tak kvalitní voda je v Šídlovském a Seneckém rybníku, ani zde ale zatím koupání nepředstavuje zdravotní rizika, říkají odborníci.

V Karlovarském kraji má většina přírodních koupališť vodu vhodnou ke koupání. Nevhodnou vodu má zatím koupaliště v Toužimi, zhoršenou kvalitu Velký Rybník a rybník Betlém v Toužimi, vyplývá z údajů Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

Dobrá voda je na přehradách, na Skalce, Tatrovicích i Jesenici, kde má voda jen zhoršené smyslové vlastnosti. Bez problémů je i voda na koupališti Michal v Sokolově.

Také menší koupaliště mají zatím vesměs kvalitní vodu ke koupání. Čistá voda je na koupalištích v Hamrníkách, na Riviéře nebo Jadranu na Chebsku. Jen mírně zhoršenou kvalitu vody, která ale nebrání koupání, mají koupaliště na Rolavě, ve Žluticích nebo Kolové na Karlovarsku.

Dobrá voda je i na přírodních vodních plochách bez provozovatele. Čistá voda nebo jen se zhoršenými smyslovými vlastnostmi je na Kluči, Tajchu, v Nové Roli, Merklíně, Děpoltovicích, Lesíku nebo Bílé vodě u Chodova.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů