Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vývojový orgán pro dodávku průmyslové vody a úpravu odpadních vod, který společně založil francouzský blok Suez a šanghajská chemickoprůmyslová oblast, byl včera oficiálně uveden do provozu. Blok Suez je francouzskou největší firmou na úpravu vody, má největší výzkumné centrum pro otázky životního prostředí na světě. Šanghajská chemickoprůmyslová oblast je oblastí petrochemického průmyslu na světové úrovni. Blok Suez už s touto oblastí uzavřel 50letou smlouvu. Poskytne celé oblasti průmyslovou vodu a pitnou vodu a bude odpovídat za úpravu vypouštěné průmyslové odpadní vody a odpadní vody městských uživatelů.

Lutín - Více než třicetimilionovou dotaci na modernizaci čistírny odpadních vod se nyní podařilo získat obci Lutín na Olomoucku. " Státní fond životního prostředí vyhověl naší žádosti a uhradí pětasedmdesát procent z celkových nákladů. Ty dosahují částky čtyřicet a půl milionu korun. Na zbývajících třináct milionů si musíme vzít úvěr," řekl starosta Antonín Bábek ( nez.). Důvodem k investicím do zastaralé čističky je nevyhovující technologie. " Nesplnili bychom požadavky Evropské unie, které budou platit od roku 2010. Modernizace umožní napojení dalších obcí. Zájem mají třeba Luběnice, Lípy nebo Slatinky. Se zahájením stavby počítáme v srpnu, dokončíme ji v červenci 2007," dodal Bábek.

Ford. Švédská automobilka Volvo, která je součástí amerického koncernu Ford, oznámila rozšíření svých ekologických plánů. Kromě obecných formulací, vedených spíš snahou přitáhnout pozornost, obsahují nové záměry také podstatné rozšíření vývojového centra v Göteborgu, a to o nové oddělení pro hybridní pohony. Tato zpráva přichází poté, co šéf koncernu Bill Ford zpochybnil dřívější závazek společnosti prodat do roku 2010 čtvrt milionu hybridních vozů, a zároveň oznámil start bioetanolového projektu.

V zájmu zlepšení ekologického prostředí v Pekingu a Tianjinu, Čína v roce 2000 odstartovala desetiletý projekt boje proti písečným bouřím v Pekingu a Tianjinu, provinciích Hebei a Senxi a Autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Do současnosti bylo v Číně zalesněno přes 4 milionů hektarů půdy. Ekologická situace se zřetelně zlepšila.

Tři moravskoslezské firmy získaly od Evropského sociálního fondu příspěvek na udržení konkurenceschopnosti a svůj rozvoj. Celkem šest miliónů korun pomůže společnosti Smurfit Kappa z Žimrovic na Opavsku i oderským firmám GDX Automotive a Semperflex Optimit mimo jiné zlepšit odborné dovednosti zaměstnanců a jejich vztah k zaměstnavateli.
Během dvou let proto specializované poradenské společnosti zajistí pro zaměstnance firem například kursy ovládání poloautomatických i automatických obráběcích strojů. Připravují se také kursy odborné angličtiny nejen pro vrcholový management, ale i pro pracovníky v nižších funkcích.
Dalšími aktivitami chtějí autoři nápadu zlepšit postoj firem i jejich zaměstnanců k ochraně přírody, všechny totiž sídlí a podnikají v chráněných lokalitách v rizikových odvětvích chemického průmyslu.

BŘECLAV - Na takřka 1,5 mld. Kč se plánují náklady projektu na vybudování kanalizace a výstavbu či modernizaci čističky odpadních vod v Břeclavi, Mikulově, Hustopečích, Lednici, Pohořelicích, Podivíně, Valticích, Kobylí a Velkých Pavlovicích. Téměř 80 % nákladů má uhradit EU.
Současně má být dovedena kvalitní pitná voda na Novosedlsko. Výběrové řízení na zhotovitele nyní vypsala břeclavská společnost Vodovody a kanalizace, která očekává zájem nejen domácích, ale i zahraničních stavbařů. Nabídky firma očekává do poloviny července. Dokončení projektu Rekonstrukce a výstavba vodohospodářské infrastruktury v povodí řeky Dyje je plánováno na polovinu r. 2008.

V rámci projektu ochranných lesů na severozápadě, severu a severovýchodě Číny byla zformována zelená zeď v délce 4480 kilometrů. Tento úspěch byl zařazen do knihy Guinnessovy knihy rekordů.
Zmíněný ekologický projekt byl odstartován v r. 1978, s cílem řešit sesuv půdy a čelit vážným písečným pohromám. Doposud je udržena nebo nově vytvořena lesní plocha o rozloze 25 milionů hektarů. V dotyčné se podstatně upravilo 20 procent dezertifikovaného území a bylo účinně zkontrolováno více než 40 procent sesunuté půdy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů