Pátek, 29. března 2024

Brněnský strom roku 2006 je znám

Brněnský strom roku 2006 je znám
Nejkrásnějším stromem Brnem roku 2006 se stal dub v Novém Lískovci.

V pátek 16. června 2006 dopoledne pracovníci ekologického institutu Veronica provedli sčítání všech odevzdaných hlasů pro jednotlivé stromy. Hlasy mohli lidé odesílat formou sms, hlasovat mohli pomocí internetu a pomocí hlasovacích lístků v Knihovně Jiřího Mahena a ve Velkém Špalíčku. Nejvíce veřejnost využila právě internetové možnosti hlasování, nejméně hlasovali lidé pomocí sms.

Celkem bylo odevzdáno 408 hlasů, nejvíce - 101 jich získal dub v Novém Lískovci, nominovaný městskou částí. V těsném závěsu za ním o pouhých 7 hlasů méně dostal jinan dvoulaločný rostoucí u vchodu do Střediska volného času v Lužáneckém parku. Již s větším odstupem následovala s 44 hlasy vrby smuteční opět z Lužáneckého parku a s 42 hlasy lípa rostoucí u lékařské fakulty na Komenského náměstí.

Vítězný strom je zřejmě nejstarším stromem rostoucím v městské části Nový Lískovec. Jedná se o mohutný, hodně přes 100 let starý dub, který roste nad křižovatkou ulic Koniklecova a Petra Křivky, vzdušnou čarou ani ne 200 m od Přírodní rezervace Kamenný vrch. Obvod kmene ve výšce 130 cm nad zemí je 220 cm, průměr koruny 15 m, stejně tak jeho výška je asi 15 m.

Tento strom je vzhledem ke svému stáří pamětníkem Nového Lískovce. Prvním osadníkem Nového Lískovce byl Antonín Hrazdíra, stolař z Blanska, který si zde v roce 1894 postavil svůj domek. Již v této době tu tento dub zřejmě rostl, tehdy, dle pamětníků ještě se svým dvojčetem, které bylo později vykáceno při stavbě posledního panelového domu v ulici Koniklecova č. 13. Jako památku na své dvojče si náš dub nese poznamenání ve formě nepřirozeně tvarované koruny, která je ze strany, kde rostl druhý, zřejmě podobně starý dub, méně vyvinutá.

Jedna z hlasujících Miroslava Zeinerová napsala, „Je blízko u silnice a přesto krásně odolává!"

Jitka Trávníčková - „Kéž by rostl dál i navzdory okolí, ve kterém se nachází!"

Hodně sympatií hlasující vyjadřovali i jinanu v Lužánkách, protože k němu chodí meditovat, hrát si, kreslit křídami apod.

Další hlasující upozorňovali na to, že v centru města je hodně aut, ale málo krásných stromů, a že stromů by v Brně mělo být více.

Jasna Flamiková: „U vítězného dubu v Novém Lískovci na podzim připravíme akci pro veřejnost na oslavu jeho vítězství, strom necháme prohlédnout odborníkem a pokud bude třeba, zaplatíme jeho ošetření. Pro příští rok uvažujeme anketu nějakým způsobem oživit, například uspořádat soutěž O nejkrásněji rozkvetlý strom v Brně."

Návrhy na nejkrásnější strom Brna byly shromažďovány do konce dubna, odborná porota vybrala 9 finalistů, o kterých občané mohli hlasovat do 15. června 2006 hlasovat. Seznam finalistů:

1. Lípa před lékařskou fakultou na Komenského náměstí
2. Vrba smuteční
v Lužánkách
3. Jinan dvojlaločný u vchodu do Střediska volného času v Lužánkách
4. Dva platany javorolisté ve vnitrobloku na Lidické 77
5. Dub letní ve dvoře firmy Kaláb na Vídeňské ulici
6. Dub v městské části Nový Lískovec, nad křižovatkami ulic Koniklecova a Petra Křivky
7. Buky lesní v Ústavu sociální péče Kociánka
8. Skupina akátů v zámeckém parku v Medlánkách
9. Jasan ztepilý v zahradě u Tuřanského náměstí v Tuřanech

Anketa je podpořena fondy Evropské unie - program Transition Facility.

Veškeré vaše dotazy rádi zodpovíme na tel.: 542 422 775, Jasna Flamiková, případně email: veronica@veronica.cz.

Podívejte se na výsledky soutěže za rok 2005 a předchozí léta na stránkách RS ČSOP Brno.

Zdroj: http://www.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů