Pátek, 19. dubna 2024

Bursíkův ekologický dům může škodit zdraví

Bursíkův ekologický dům může škodit zdraví

Historický dům v centru Prahy si podle nejpřísnějších ekologických norem zrekonstruoval šéf Strany zelených Martin Bursík. Trámy konzervoval včelím voskem, v místnostech položil parkety a rozvody má z mědi. Přesto u něj experti naměřili škodlivé látky.

Odborníci z Národní referenční laboratoře pro organické sloučeniny naměřili v domě Martina Bursíka polybromované difenily, o kterých zdravotníci předpokládají, že jejich dlouhodobé vdechování škodí játrům a narušuje tvorbu hormonů.

Mnohem hůř než Bursík dopadl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Prach v jeho kanceláři je plný jedovatých látek – většinou bromovaných či chlorovaných zpomalovačů hoření, které jsou obsaženy v kobercích či jiných umělých hmotách, jimiž je Šulc v práci obklopen.

Hejtmanova kancelář připomíná podle šéfa ekologického sdružení Arnika Jindřicha Petrlíka malou chemičku i proto, že prach se škodlivinami se do místnosti dostává z okolních ústeckých chemických továren. "I když i těch umělých hmot, z nichž se škodliviny denním používáním drolí ve formě jemného prachu, má pan hejtman v kanceláři vrchovatě," dodává Petrlík.

Arnika nechala kromě Bursíkova pražského domu a hejtmanovy kanceláře analyzovat vzorky prachu i v meteorologické observatoři na šumavském Churáňově a na ostravském magistrátu. A všude experti zjistili přítomnost zpomalovačů hoření, změkčovačů umělých hmot – takzvaných ftalátů – či průmyslových čistidel.

Chlorovaný zpomalovač hoření odhalený v Bursíkově ekologickém domě se přidává do barev, omítek, plastů či izolačních pěn, které utěsňují mezery mezi okenním rámem a zdí. Z pokusů na zvířatech je známo, že působení těchto látek – zejména při nitroděložním vývoji – může ovlivnit vývoj mozku, kostry a vést k poruše nervového systému.

Expert: Látky jsou dlouhodobě škodlivé
Britský expert Alan Watson připomíná, že i když naměřené hodnoty škodlivin nepředstavují pro lidi akutní nebezpečí, při dlouhodobém působení vedou k nezvratným změnám na lidském zdraví.

Z čerstvého výzkumu Vysoké školy chemicko-technologické mezi dvěma sty olomouckými maminkami například vyplývá, že mateřské mléko šesti z nich obsahuje až desetkrát větší množství zpomalovačů hoření. "Zřejmě je to tím, že všech šest pracovalo v elektroprůmyslu, kde se tyto látky přidávají do plastů či izolátorů," vysvětluje profesorka Jana Hajšlová.

Největší strach má profesorka Hajšlová z chemických "koktejlů". Výrobků, v nichž na sebe vzájemně působí chemické látky a škodlivý účinek tím ještě zesilují.

Šéf zelených Bursík s "prachovým experimentem" souhlasil proto, že projekt upozorňuje na znepokojivý fakt, kdy evropský trh zahlcují tisíce výrobků z chemických látek, aniž by se vědělo o jejich účincích na lidské zdraví. A stejný motiv měl i hejtman Šulc.

"Očekával jsem to," odpovídá na otázku, jak se mu žije v "chemičce". Uvítal by proto informace, z čeho se skládají výrobky a co obsahují potraviny, které si lidé kupují. Což je také jednou z priorit Bursíka – kandidáta na post ministra životního prostředí.

Co dýchají?

Dům Martina Bursíka
Polybromované difenyly
Dlouhodobé vdechování prachu z této chemikálie škodí játrům a narušuje tvorbu hormonů.

Kancelář ústeckého hejtmana Jiřího Šulce
Bromované a chlorované zpomalovače hoření
Jsou obsaženy v kobercích a umělých hmotách. Mohou narušovat nervovou soustavu.

Ostravský magistrát
Zpomalovače hoření a ftaláty
Působení těchto látek – zejména při nitroděložním vývoji – může ovlivnit vývoj mozku, kostry a vést k poruše nervového systému.

Zdroj: Národní laboratoř pro organické sloučeniny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů