Čtvrtek, 28. března 2024

Za chemičkou v Litvínově hoří skládka starých pražců

Za chemičkou v Litvínově hoří skládka starých pražců
Jen kilometr od areálu Chemopetrolu Litvínov hoří od časného rána skládka. Požár zachvátil asi 2,5 tisíce tun starých pražců. Podle vyšetřovatelů je mohl zapálit blesk. Z místa požáru se valí hustý černý dým, ale hasiči nenaměřili únik nebezpečných látek do ovzduší.

Požár vypukl na skládce v Mostě-Kopistech asi dvě hodiny po půlnoci.

"Hoří staré pražce, které měly na překladišti vyschnout a pak se měly převézt do cementárny v Čížkovicích jako palivo," řekl ředitel skládky Antonín Beneš.

Nehoří tedy přímo odpad na skládce. Původně se vyšetřovatelé obávali, že by mohl z hořícího odpadu unikat nebezpečný metan. To ale nehrozí.

Pražce mohl zapálit blesk
Příčina požáru se stále vyšetřuje, ale představu o tom, co se mohlo stát, vyšetřovatelé mají.

"Vyloučil jsem všechny teorie, které jsem dosud měl a vypadá to, že to mohl zapálit blesk," uvedl vyšetřovatel Svatopluk Karafiát. Nad Mosteckem se v noci přehnala bouřka s blesky.

Ředitel skládky Antonín Beneš ale upozorňuje, že by na vině mohli být lupiči kovů, kteří sem chodí. Ze starých pražců sundávají kovové součástky, kterými se připevňují koleje.

Pokud se potvrdí varianta, že pražce zapálila třetí osoba, firma Celio, které skládka patří, podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Černý dým se valí na Chomutov a Jirkov
"Požárem je zasažena plocha čtyřicet krát čtyřicet metrů," řekl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Podle operačního důstojníka mosteckých hasičů nebyl ani v devět hodin ráno oheň ještě lokalizován.

Podle odhadu spolupracovníka iDNES.cz je ohněm zasažena větší plocha - asi 100 krát 50 metrů. Polovina pražců už shořela.

Hasiči na místě měří únik škodlivých látek do vzduchu. Staré pražce jsou napuštěny karbolou a ta je v okolí požáru cítit. Vítr unáší černý dým směrem na Jirkov a Chomutov.

Zvýšené koncentrace škodlivých látek v ovzduší zatím naměřeny nebyly. "Opatření se vyhlašovat nebudou," řekl operační důstojník mosteckých hasičů.

Německý odpad nehoří
Skládka v Kopistech patří firmě Celio, která se zabývá likvidací a recyklací komunálních i nebezpečných odpadů. Právě zde firma dočasně umístila i částečně shořelý, nelegálně navezený německý odpad z areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku.

Tento odpad ale nehoří. Oheň zachvátil jen pražce, které byly na překladišti. Zbytky německého odpadu - plastů, hadrů a koberců - začaly kamiony odvážet v pondělí zpět do Německa.

www.pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů