Pátek, 29. března 2024

Byznys se snaží pomoci Africe

Byznys se snaží pomoci Africe
Velké firmy nemají na africkém kontinentu příliš dobrou pověst. Kritici totiž vytýkají nadnárodním těžařským a ropným gigantům, že využívají místní obyvatele, ničí jejich životní prostředí a podporují nenáviděné režimy. Některé společnosti jako těžařská firma Anglo American se ale snaží tato tvrzení vyvracet.
Je to nefér, a navíc již mnohokrát diskutované obvinění, argumentuje šéf Anglo American a bývalý vedoucí společnosti Shell Mark Moody-Stuart.
"Mezi lidmi panuje vůči velkým firmám značná nedůvěra," říká. "Jediný způsob, jak ji můžete potlačit, je mluvit o věcech otevřeně."
Na zvláštním shromáždění obchodních špiček před loňským summitem skupiny G8 v Gleneagles volal Stuart po zlepšení vztahů mezi nadnárodními firmami a africkou vládou.
Rok po slibu "osmičky", že zkrátí dluhy a podpoří pomoc na černém kontinentu, se podle firmy Anglo American dávají věci do pohybu.
"Potřebujeme vidět spolupráci mezi společnostmi a jednotlivými zeměmi," vysvětluje Stuart, který je u kormidla těžařské společnosti téměř čtyři roky. "Virus HIV a nemoc AIDS jsou národním problémem, ale firmy mohou také leccos udělat," připomíná.
Anglo American klade důraz především na prevenci proti AIDS a pracovní síla firmy v Africe prochází testováním na tuto chorobu.
Šéf těžařského gigantu přesto zdůrazňuje, že není možné, aby byla chudoba v Africe potlačena jen pomocí.
Stuart proto podporuje regionální organizace jako African Union a New Partnership for African Development (Nepad), které pomáhají řešit problém s tamní korupcí. Zároveň odmítá nařčení, že nadnárodní obchod si z Afriky bere víc, než do ní sám vkládá.
"V Africe zaměstnáváme velmi mnoho lidí. Celkově jim zaplatíme kolem tří miliard dolarů, což je více, než vyplácíme našim akcionářům," upozorňuje. "Samozřejmě, že v obchodě musíte vydělávat peníze. To ale neznamená, že zde není prostor pro ocenění pro ostatní lidi, vládu, zaměstnance, dodavatele a tak dále, dodává."
Přestože šéf těžařské společnosti Anglo American rozhodně nepůsobí jako někdo, kdo se roky věnuje těžbě surovin, ve své obchodní oblasti se rozhodně vyzná. Ví například i o nedostatku obřích pneumatik pro nákladní auta, což firmu brzdí při jejím soupeření s hlavními konkurenčními společnostmi Rio Tinto a BHP Billiton.
Anglo American působí především v Jižní Africe, těží ale vše od diamantů po uhlí také v Arktidě, Latinské Americe či Indonésii. V současné době expanduje i do Číny, tedy do země, jejíž dravá poptávka po energii a surovinách pomohla v posledních měsících zvednout ceny komodit na rekordní hodnoty. Společnost také zvažuje přesun do válkou zničené, avšak na suroviny bohaté Demokratické republiky Kongo.
Ačkoliv Anglo American prezentuje sama sebe jako společnost, která je spolu s vládou schopná hrát podstatnou roli v boji proti chudobě a nemocem v Africe, je si vědoma i přetrvávajících problémů. Jedná se především o poškozování životního prostředí během těžby.
"Nemůžete těžit suroviny, aniž byste nechali přírodu zcela neporušenou. Vše, co můžete dělat, je poškození co nejvíce omezit," hájí se Stuart a zároveň doufá, že dokáže přesvědčit skeptickou veřejnost o tom, že co týče Afriky a životního prostředí, myslí to Anglo American vážně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů