Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové zachraňují šumavské mokřady

Ekologové zachraňují šumavské mokřady

ŠUMAVA - Obnovovat rašeliniště na Cikánské slati nedaleko Modravy nyní pomáhá ve spolupráci s vedením šumavského národního parku ekologická organizace Hnutí Duha.

Dobrovolníci v těžko přístupném terénu zahrazují staré meliorační strouhy, které vybudovali naši předkové, aby tak odvedli vodu z rašelinišť a podmáčených lesů a mohli rozšířit plochy vhodné pro pěstování rychle rostoucích smrčin. Po vyhlášení této části území národním parkem je ale snahou přeměnit zdejší přírodu do podoby, která se co nejvíce podobá podobě Šumavy před příchodem člověka. Tyto kanály z lesa odvádějí vodu, a tím jej oslabují. V případě silného deště zvyšují riziko povodní, protože voda rychle odtéká, vysvětluje vedoucí lesního programu Hnutí Duha Jaromír Bláha důvody, proč ekologové tuto aktivitu považují za prospěšnou. Dobrovolníci pracují bez nároku na mzdu, správa národního parku jim pouze zajišťuje ubytování. Tzv. Týden pro les potrvá až do neděle 16. 7. Jeho součástí jsou také diskuse a přednášky.

V posledních osmi letech zorganizovalo Hnutí Duha přes 30 turnusů Týdnů pro les. Zúčastnily se jich stovky lidí, kteří kromě jiného vysadili přes 100 000 stromů. Další turnus proběhne na Modravě koncem srpna. Podobné akce se letos konají i v Jeseníkách, na Svitavsku či v Beskydech.

Bláha vešel v širší povědomí veřejnosti před několika lety především v souvislosti se snahou ekologů zablokovat kácení kůrovcem napadených smrků v pralese na Trojmezí. Tehdy se mu a jeho spojencům podařilo údajně nejcennější porosty zachránit před pokácením, jeho protivníci mu ale vyčítají, že kvůli tomu byly kůrovcem následně zasaženy rozsáhlé lesy, které se později změnily v suchý les.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů