Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Budějovice chtějí dát další peníze na ochranu před velkou vodou
Sumu kolem dvanácti miliónů korun vydají ještě letos České Budějovice na další protipovodňová opatření. Vynaložené prostředky by měly v případě povodní zlepšit situaci především na Malši v lokalitě Havlíčkovy kolonie.

Zemědělci, kteří utrpěli škody při povodních, jež postihly některé regiony České republiky od konce května do začátku července, mohou počítat s odškodněním ze strany státu.
Vláda souhlasila s návrhem Ministerstva zemědělství (MZe) na kompenzace postižených zemědělců. Do 31. 8. 2006 má předložit ke schválení program, na jehož základě se bude odškodňování vyplácet.
Je zřejmé, že škody postihují všechna zemědělská odvětví včetně rybářů. Přímé škody začnou v příštích dnech zjišťovat pracovníci MZe.
Půjde o škody způsobené nejen na zemědělském majetku a vodohospodářské infrastruktuře, ale i na rybnících. "Rybník Rožmberk byl poprvé použit jako přehrada sloužící k regulaci průtoku vody a zachránil Veselí nad Lužnicí před povodní," uvedl ministr zemědělství.

Ústavní soud zamítl včera stížnost ekologického sdružení Jihočeské matky, které vede 9 let spor se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Sdružení tvrdí, že mělo být uznáno za účastníka řízení o zmenšení zóny havarijního plánování jaderné elektrárny Temelín. ÚS se ztotožnil se stanoviskem SÚJB i Nejvyššího správního soudu.

Mohutný požár zachvátil včera dvě hodiny po půlnoci skládku u Litvínova na Mostecku, kterou provozuje firma Celio. Vznítily se staré pražce na překladišti. Na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči, po 12 hodinách se vrátili na základnu. Pražce stále dohořívaly, byly ale izolované od ostatních materiálů. Nebezpečí rozšíření ohně už proto nehrozilo. Koncentrace škodlivin nepřekročila podle odborníků stanovené limity. Firma ve svých prostorách dočasně uskladnila i částečně shořelý, nelegálně navezený německý odpad z areálu v Libčevsi na Lounsku. Toho se ale požár naštěstí nedotkl.

Tichomořský ostrovní stát Vanuatu vévodí unikátnímu žebříčku 178 zemí světa, jenž měří kvalitu života a zároveň dopady působení člověka na životní prostředí. Nejvyspělejší země se v něm umístily kdesi hluboko dole, podobně jako Česká republika, která skončila na 128. místě. Takzvaný Index šťastné planety vypracovala britská organizace New Economics Foundation a britská pobočka Přátel Země. Měří to, jak efektivně státy přeměňují dobývání přírodních zdrojů ve šťastný život obyvatel.

Japonský súd nariadil dnes vláde, aby vyplatila obyvateľom rekordné odškodné vo výške štyri miliardy jenov (približne 1,055 mld. Sk) ako kompenzáciu za hluk vojenských lietadiel z americkej základne.
Tokijský najvyšší súd odmietol odvolanie vlády a nariadil jej, aby zaplatila odškodné asi 3500 obyvateľom za hluk zo základne Acugi pri japonskom hlavnom meste. Ide o najvyššie odškodné v sérii žalôb v súvislosti s hlukom amerických prúdových lietadiel. Základňu Acugi, primárne americký námorný letecký komplex, využívajú aj japonské sily.
V Japonsku sa nachádza asi 50.000 amerických vojakov, z toho polovica je na južnom ostrove Okinawa. Obyvatelia, ktorí žijú v ich blízkosti, sa vytrvalo sťažujú na hluk vojenských lietadiel, ako aj na zločiny spojené s vojakmi.
V apríli 2002 japonský najvyšší súd odmietol žalobu obyvateľov proti americkým vzdušným silám ohľadne kompenzácie za hluk pri základni Jokota v západnom Tokiu, pretože podľa bilaterálnych zmlúv na to nemajú právo.

Děti Země začínají mít pochybnosti, že Ředitelství silnic a dálnic ČR splní svůj slib a na konci roku skutečně otevře v plném profilu dálnici D11 z Libic nad Cidlinou až k provizornímu sjezdu u Plačic před Hradcem Králové. Dosud totiž patrně nebylo magistrátem v Hradci Králové vydáno žádné územní rozhodnutí a ani stavební povolení pro řadu potřebných staveb, které zajistí bezkolizní sjezd automobilů z dálnice na stávající komunikace.
„Nedovedu si představit, že se investorovi podaří v krátké době získat všechna rozhodnutí, zahájit výstavbu nutných staveb a do konce roku vše stihnout, jak jsme o tom stále přesvědčováni,“ domnívá se Miroslav Patrik z Dětí Země.
Podle něho bude termín skutečného zprovoznění dálnice asi spíše posunut o několik týdnů. Také se může stát, že za cenu splnění slibu bude příprava či výstavba souvisejících staveb pro dálnici probíhat nezákonně.
„Dálnice D11 je typickým příkladem velké dopravní stavby, při jejíž přípravě státní úředníci opakovaně porušovali zákony,“ konstatuje dále Patrik, který se výstavbou dálnic u nás věnuje už více než deset let.
Michael Kousal ze Svobody zvířat Hradec Králové k tomu dodává, že občanská sdružení v minulosti například podala sedm žalob na nezákonné jednání úředníků Krajského úřadu Středočeského kraje a Ministerstva pro místní rozvoj a všechny je vyhrála.
Kromě toho Krajský soud v Hradci Králové letos v dubnu uznal žalobu Dětí Země a zrušil stavební povolení pro dvě polní cesty v rámci výstavby mimoúrovňové křižovatky u Sedlic jako součást nové silnice R35, která kříží dálnici D11. Krajský úřad a magistrát v Hradci Králové totiž Dětem Země neumožnily se tohoto stavebního řízení zúčastnit. Nové stavební řízení nebylo ale od té doby dosud zahájeno.

Královéhradecké společnost ČEZ Obnovitelné zdroje vykázala za loňský rok pokles zisku z 28,7 na 2,5 miliónů korun. Tržby firmy přitom stouply z 62,1 na 69 miliónů. Společnost vznikla v procesu integrace skupiny ČEZ a má se podílet na zvyšování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Společnost vlastní z 60,8 % ČEZ, a.s., a 39,2 % akcií drží Východočeská energetika.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů