Pátek, 19. dubna 2024

Cyklisté podpoří Budoucnost bez jedů

Cyklisté podpoří Budoucnost bez jedů

JIHLAVA/HORNÍ CEREKEV - Účastníci sobotního cyklistického závodu Přes tři vrchy Vysočiny budou moci podpořit Budoucnost bez jedů. Petici s tímto názvem organizuje sdružení Arnika; jejím cílem je prosadit přísnější kontrolu nebezpečných chemických látek a náhradu nejtoxičtějších látek bezpečnými alternativami. Do dnešního dne se k petici připojilo již téměř 14 tisíc občanů, včetně řady zastupitelů měst a obcí.

„Cyklisté se rádi vracejí na Vysočinu za krásnou přírodou, chtějí ji i příště nacházet nepoškozenou. Jenom čistá příroda dodá tomuto závodu jeho jedinečnost,“ vysvětlil ředitel cyklomaratonu Přes tři vrchy Vysočiny Josef Frey, proč umožnil Arnice uspořádat v rámci sportovní akce petiční stánek.

Ačkoliv Vysočina má pověst kraje s čistým životním prostředím, přetrvává zde řada vážných problémů. „Jihlavu trápí výrobna dřevotřísek Kronospan, která se umístila v desítce největších znečišťovatelů ovzduší České republiky podle Integrovaného registru znečiťování. V Pozďátkách na Třebíčsku zase unikají dlouhé roky jedy z havarované skládky nebezpečných odpadů,“ uvedla vedoucí pobočky Arniky v Jihlavě Jana Vitnerová. „Petice se požaduje i kontrolu látek jako jsou dioxiny, polychlorované bifenyly či bromované zpomalovače hoření. Ty často obsahují běžných materiály, jako jsou koberce, barvy či počítače, nebo vznikají jako nechtěný produkt lidské činnosti a ohrožují naše zdraví. I pro obyvytele Vysočiny jsou tedy požadavky petice Budoucnost bez jedů II. více než aktuální,“ dodala Vitnerová.

Za již tradičním závodem s mezinárodní účastí přijíždí do Horní Cerekve každoročně desítky cyklistů i příznivců sportu na dvou kolech. Kromě hlavního závodu se mohou návštěvníci těšit na doprovodné sportovní a kulturní akce, například slavnostní průvod, koncert dechovky či tombolu.

http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů