Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přerovská radnice přijala program pro zlepšení kvality ovzduší

Přerovská radnice přijala program pro zlepšení kvality ovzduší

Přerov -- Obyvatelé Přerova by se měli v budoucnu dočkat čistšího vzduchu. Tamní radnice nedávno přijala program řešící zlepšení kvality ovzduší, který tamní lidé dýchají. Studii budou ještě schvalovat zastupitelé. Přerov odborníci vymezili již v minulých letech jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší.

"Cílem programu je především to, abychom se vážně zabývali, jak snížit množství přelétavého prachu," řekla ČTK místostarostka Přerova Elena Grambličková (ODS).

Podle zástupců radnice mezi základní opatření, která by měla kvalitu ovzduší ve městě zlepšit, je vybudování dálničního obchvatu. Program počítá také s rozšířením zeleně v ulicích města, s dohledem nad tím, aby ve městě neubývalo travnatých ploch i s apelem na velké podniky ve městě, aby vysazovaly zelená ochranná pásma.

Zástupci města v rámci programu počítají také s osvětovou činností. "Spousta Přerovanů přechází na pevná paliva. V zimě je prachu poté více. Budeme se snažit osvětovou činností změnit situaci ve městě," doplnila místostarostka.

Podle mluvčího radnice Bohuslava Přidala se programem budou zabývat na nejbližším zasedání přerovští zastupitelé. Obsah studie hodlá poté město zveřejňovat prostřednictvím radničních listů.

Podle měření odborníků je Přerov společně s Olomoucí a Prostějovem s kvalitou ovzduší na tom nejhůře v Olomouckém kraji. Například na začátku letošního roku musela přerovská radnice vyhlásit kvůli znečištěnému vzduchu omezující opatření týkající se například pohybu seniorů či malých dětí venku. Koncentrace prachu v ulicích Přerova totiž překročila na přelomu ledna a února až šestinásobné překročení limitů.

Podle studie, kterou přerovští radní přijali, zaujímala v roce 2004 oblast, kde bylo zjištěno překračování čtyřiadvacetihodinových imisních limitů polétavého prachu 33,5 procenta území města, což představuje zhruba 82 kilometrů čtverečních. Oblast, kde bylo zjištěno překračování ročního imisního limitu představovala 4,9 procenta plochy. Celkově je znečištěným ovzduším ve městě zasaženo přibližně 40 000 lidí.

Alena Petrželová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů