Pátek, 26. dubna 2024

G8 chce otevřít trhy s energií

G8 chce otevřít trhy s energií
Investice do energetiky by měly narážet na méně bariér, shodla se včera skupina G8 na summitu v Petrohradu, jemuž o víkendu dominovala nová krize na Blízkém východě. Právě tamější násilnosti násobí znepokojení, jež vyvolává klesající vývoz ruské ropy.
"Rozvoj transparentních, efektivních a konkurenceschopných trhů s energií je nejlepší cestou, jak můžeme dosáhnout svých cílů," stojí ve vůbec prvním prohlášení G8 k energetické bezpečnosti.
"Velká osmička" tak reaguje na vysoké ceny ropy a jejich výkyvy, na rostoucí poptávku po energii, politická rizika a ekologická hlediska.
Evropská unie a Američané tlačí na Rusko, aby se v tomto směru více zapojilo do mezinárodní spolupráce. Moskva také budí obavy, že chce své energetické zdroje využívat jako nástroj zahraniční politiky.
Rusové počátkem roku na dva dny přerušili dodávky plynu na Ukrajinu. Tento krok postihnul i odběratele v západoevropských státech včetně Itálie a Francie.
V loňském roce navíc poprvé za šest let klesl export ropy z Ruska, které je největším vývozcem suroviny mimo oblast Blízkého východu.
Včerejší prohlášení k jednomu z hlavních bodů summitu by mělo přispět k rozptýlení obav, nakolik je Rusko v energetickém sektoru spolehlivým partnerem.
Komentátoři označují dokument i za krok k tomu, aby se ruská energetika otevřela zahraničním investorům.
"Je zvláště důležité, aby společnosti ze zemí, které jsou producenty a spotřebiteli energie, mohly oběma směry investovat a získávat nové akvizice," zdůraznili účastníci petrohradského summitu.
Členové G8, s výjimkou Ruska a Kanady, patří k hlavním dovozcům energie. Zpravodajové poznamenávají, že ruská státem kontrolovaná firma Gazprom, největší světový producent zemního plynu, se snaží prosadit v zahraniční distribuční síti, ale zároveň dosud nebyla ochotna zpřístupnit své plynovody konkurentům z ciziny.
Skupina G8 rovněž vyzvala k větší produkci zkapalněného zemního plynu, která by snížila závislost spotřebitelů na plynovodní síti.
Prohlášení z Petrohradu také upozorňuje, že je nutno co nejvíce bránit úniku suroviny z plynovodů, který přispívá ke globálnímu oteplování. Gazprom patří mezi společnosti, jež mají v tomto ohledu nejvíce problémů.
Dokument přijatý na summitu obešel neshody, jež mezi členy G8 panují ohledně budoucnosti jaderné energie. Některé země v ní vidí jeden z prostředků k zajištění energetické bezpečnosti, jiné - v čele s Německem - tímto směrem jít nechtějí. Víkendové prohlášení pouze konstatuje tyto rozdílné postoje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů