Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pasivní domy nepotřebují radiátory, vytápějí se jinak

Pasivní domy nepotřebují radiátory, vytápějí se jinak
Moderní trend bydlení, takzvané pasivní domy, jsou od pátku prezentovány na výstavě v areálu Miniuni na ostravské Černé louce.

Ostrava Návštěvníci si mohou na několika panelech prohlédnout, jak takové stavby vypadají, a také se dozvědí, na jakém principu fungují. Akce potrvá až do 7. srpna, kdy budou v sousední restauraci u Eiffelovky o pasivních domech promítány dokumentární filmy.
" V posledních letech se výrazně prosazují způsoby stavění domů s úsporou energie. Jde o objekty nízkoenergetické, nízkonákladové a pasivní. A právě posledně jmenovaným teď obrovsky roste popularita. Zajímají se o ně především mladí lidé, které už nezajímá ještě nedávno oblíbené podnikatelské baroko," vyjádřil se šéf Miniuni Dušan Rosypal.
Pasivní domy potřebují pouze přibližně jednu desetinu energie na vytápění ve srovnání s běžnými domy. Jejich princip funguje na využívání pasivních tepelných zisků. " Jsou to externí zisky ze slunečního záření procházejícího okny, a pak také zisky interní, což je energie vyzařovaná lidmi a domácími spotřebiči. Koncepce takovéhoto domu pak stojí a padá s mimořádně dobrou tepelnou izolací. Teprve na to, nač jsou tyto přirozené zdroje krátké, jako například na ohřev vody, se hledají miniaturní ekologické zdroje energie," vysvětlil Jan Bárta z brněnského Centra pasivního domu, které výstavu do Miniuni přivezlo. Dobře postavený pasivní dům přitom podle něj nemá žádné komplikované systémy. Jeho majitelé dokonce ušetří na rozvodech tepla, protože ani nepotřebují radiátory. " Všude koluje čerstvý, na potřebnou teplotu regulovaný vzduch. A vy si zkrátka v pohodě sedíte a vaše nemovitost nabývá na ceně, protože nemusíte čerpat neustále zdražující energie. Lepší vizitku spojení ekonomie a ekologie si ani nelze představit," vychvaloval tento způsob bydlení Bárta.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů