Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Více než 200 litrů oleje vypustil do půdy dosud neznámý zloděj při čtvrtečním vloupání do přečerpávací stanice v Havířově. Olej unikl ve chvíli, kdy pachatel ze sloupu před budovou odstranil třífázový transformátor, ze kterého odcizil asi 75 kilogramů hliníku. Potom násilím vnikl do samotné přečerpávací stanice, kde odcizil 25 čtverečních metrů kovových roštů.
HAVÍŘOV - "Při demontáži transformátoru vyteklo asi 200 litrů oleje, který se vsákl do země. Hasiči museli na nedalekém potoku instalovat nornou stěnu a potom provést výkop a odvoz kontaminované zeminy," uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.
Zástupci Povodí Odry a městského úřadu na místě provedli odběry vzorků vody, které odeslali k rozboru do laboratoře. "Předběžně vyčíslená škoda je 12 tisíc korun," dodala policistka.

Lysá nad Labem - Město obdrželo od Státního zdravotního ústavu závěry měření hluku v ulici ČSA, kterou denně proudí stovky osobních a nákladních aut. Lidé, kteří bydlí v ulici, si stěžují na nepřiměřený hluk, otřesy, prach i praskání zdí domů. A požadují opatření. Radnice proto před více než měsícem zadala kontrolní měření. Podle tajemníka Miloše Dvořáka však bude muset město ještě výsledky postoupit odborníkům. "Obrátíme se na hygienickou stanici v Mladé Boleslavi, aby nám k tomu udělala komentář a doporučila, co dál dělat," řekl Dvořák. Z výsledků je podle něj patrné, že norma hluku je v ulici překročena. "Na den je norma 70 decibelů, naměřili průměrně 71 decibelů, na noc je norma 60 decibelů, naměřili kolem 70 decibelů," upřesnil. Silnici ČSA spravuje krajský úřad, ne město. To se proto obrátí s komentářem hygieniků na krajské úředníky. "Zatím si nedovedu představit, jaká by se mohla dělat opatření, uvidíme," řekl tajemník s tím, že jezdit autům zakázat nejde. Definitivně problém přetížené ulice vyřeší stavba druhé části obchvatu Lysé. Ta je však zatím jen na papíře.

BOSKOVICE - Počet podpisů pod peticí Budoucnost bez jedů přesáhl čtrnáct a půl tisíce. Stalo se tak na festivalu Boskovice 2006 o tomto víkendu, kde pod ni připojilo své podpisy téměř 400 lidí. Mezi signatáři přibyly i význačné osobnosti naší umělecké scény: zpěvačka Monika Načeva, frontman skupiny Traband Jaroslav Svoboda a herci divadel Husa na provázku a DNO Jan Kratochvíl a Barbora Kratochvílová Švarcová.
Petice Budoucnost bez jedů žádá především zachování práva na informace o toxických látkách, prosazení přísné nové chemické politiky Evropské unie (REACH) a celkové omezení úniků nebezpečných látek do životního prostředí. Na festivalu Boskovice 2006 pořádaného pravidelně v polovině července Unijazzem byla součástí putovní výstav Budoucnost bez jedů a Tým Bořena, s nimiž festival navštívilo sdružení Arnika.

Ekologickou havárii na řece Svratce zlikvidovali v noci na sobotu brněnští hasiči. Neurčenou ropnou látku, která se do vody neznámým způsobem dostala na území Brna, zachytili pomocí norných stěn v obci Rajhradice níže na toku řeky. Městská policie zatím nezná zdroj znečištění.

Horní Kladiny Dvanáct dobrovolníků se s vervou vrhlo na péči o mokřadní louky ve zvláštní chráněné lokalitě, a sice v přírodní rezervaci Kladinský potok. " Louky jsou silně podmáčené, a proto je bylo nutné posekat. My jsme shrabali seno a dopravili ho na předem určené místo k odvozu," říká vedoucí pelhřimovského střediska ekologické výchovy Mravenec Marta Rodová, která dodává, že akci provádí se spolupráci se Sdružením Krajina z Počítek. Na chráněná území se lidé, jimž není osud přírody lhostejný, vrhli vždy v sedm hodin ráno a seno hrabali až do pozdních nočních hodin. " Travní hmota tu nesmí zůstat, protože jinak by rezervace nezarostla silnějšími druhy. Z ohrožených druhů zde rostou například bazanovec kytkokvětý, všivec bahenní, vachta trojlistá, prstnatec májový, zábělník bahenní nebo kozlík dvoudomý," dodává Marta Rodová. Lokalita je také významná výskytem zbytkové populace perlorodky říční. V potoce žije i rak říční.

Milovníky panenské přírody nepotěší Atlas afrických jezer, který loni vydal program OSN pro životní prostředí (UNEP). Atlas mimo jiné nabízí srovnání starých a současných satelitních snímků. Fotografie ukazují, že se mnoho jezer zmenšuje. Může za to vyšší teplota a s ní související vypařování vody. Není to ale jediný problém vodních ploch, na kterých závisí životy desítek milionů Afričanů. Tlak lidí, kteří vyhledávají život u jezerních břehů, vede ke kácení okolních lesů, ke znečištění vody bahnem, chemikáliemi i odpady.
Nepříznivý vývoj se týká například jezera Čad, jehož plocha se v posledních třiceti pěti letech zmenšila z 22 tisíc na dnešních 304 kilometrů čtverečních. Stejnou měrou k tomu přispěl úbytek srážek a nadměrné zavlažování.

Vážným důsledkem novely silničního zákona je umožnění provozu automobilů registrovaných mimo Českou republiku. " Pokud z nějakého důvodu nechcete registrovat dovezený vůz, můžete s ním i přesto v Česku bez problémů jezdit. Stačí, aby měl platný ekvivalent naší STK, například německý TÜV, a poznávací značky. Do vypršení platnosti ekvivalentu STK si můžete v některé z českých pojišťoven sjednat povinné ručení," říká zástupce sdružení Záchrana přírody Tomáš Pavlíček. Právě vozy, které jsou v česku prakticky neopravitelné, například po silné havárii, nebo jež se prostě dostaly za hranici životnosti opotřebením, ale mají stále platnou registraci, majitel na rok až dva odstaví. Například z Německa doveze automobil stejného typu a po skončení platnosti TÜV ze dvou poskládá jeden funkční, s platnou registrací původního vozu. Zbylé použitelné díly prodá, ať už vrakovištím nebo do sběrných surovin, a zbytek prostě zlikviduje. Jak, to už závisí na osobní odpovědnosti každého člověka. Kdyby někdo chtěl tuto situaci bagatelizovat, není lepšího příkladu české mentality než ekologická pohroma v Libčanech. Lze tedy předpokládat, že drtivá většina nebezpečného odpadu skončí v přírodě, mimo oficiální skládky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů