Pátek, 29. března 2024

Na Českolipsku hořely dva lesy najednou

Na Českolipsku hořely dva lesy najednou
ČESKÁ LÍPA - Dva lesní požáry najednou likvidovali v pondělí odpoledne hasiči na Českolipsku. K prvnímu vyjeli po poledni k Jestřebí, druhý se rozhořel před 15:00 na kopci Borný u Máchova jezera. Oba hořící porosty uhasili před 18:00. To řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru v České Lípě Luděk Moc.

"Dvě jednotky jsme museli od Jestřebí poslat na Borný, odkud se z lesa valil velký oblak dýmu," dodal Moc. Lesní požár u Jestřebí nadělal hasičům více práce než u Máchova jezera.

U Jestřebí plameny zachvátily mlází a dostaly se až do korun několik metrů vysokých stromů. Na místo dorazilo osm cisteren a s ohněm bojovali kromě profesionálních hasičů i jejich kolegové z dobrovolných sborů z okolních měst a obcí. Požár poničil les na ploše asi jednoho hektaru. Rozšiřovat se přestal zhruba ve 14:15.

Na Borném plameny zasáhly plochu kolem 200 metrů čtverečních a hořela tam hrabanka, suché klestí a nízké stromky. Škody a příčiny obou požárů vyšetřovatelé v pondělí večer zatím neznali. "U Jestřebí jsme ale likvidovali z pátku na sobotu ještě větší požár než dnes. Nelze tedy vyloučit, že ve velkém suchu se na spáleništi oheň znovu objevil a kvůli silnému větru se rozšířil do sousedního lesa," upozornil Moc.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů