Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lesy opět zažívají hromadné nájezdy sběračů borůvek

Lesy opět zažívají hromadné nájezdy sběračů borůvek
Sběrači lesních plodů trápí v těchto dnech lesníky na horách. Trhají tady kila borůvek, malin nebo ostružin, které pak prodávají na trzích. Neuvědomují si ale, že tak ničí přírodu. Lesníci by se rádi bránili, příliš možností ovšem nemají.

Do našich lesů chodí na borůvky a maliny v těchto dnech stovky lidí. Někteří si je trhají jen pro svou potřebu, jiní na nich vydělávají. A právě tito trhovci ničí hromadným sběrem lesních plodů přírodu.

Jaké konkrétní škody svým chováním působí, vysvětluje ředitel KRNAPu Jiří Novák: "Je to rušení klidu v území, protože borůvkáři nastupují v těchto extrémních teplotách ke sběru velmi brzo ráno a narušují potravní řetězce zvěře. Druhá věc je, že dochází k mechanickému poškozování porostů."

Se sběrači se denně setkávají také v Jeseníkách. Podle zdejšího vedoucího lesní správy Jaromíra Latnera je ale velmi obtížné dokázat těmto lidem, že plody sbírají na prodej a ne pro osobní potřebu. "Pro někoho je vlastní spotřeba hrníček, pro jiného pětilitrový kyblík. Důkaz toho, že s tím jde na trh, nemáme," říká Latner.

Snad jedinou možností, jak se mohou lesníci proti komerčním sběračům lesních plodin bránit, jsou omezené vstupy do některých částí lesa.

Od 20. července se pro toto opatření rozhodla již pošesté Správa Krkonošského národního parku. Nařízení, které omezí vstup do části Krkonoš - především ve třetí zóně národního parku, bude platit do poloviny října. V první a druhé zóně parku je vstup mimo cesty a sběr lesních plodů zakázán celoročně. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů