Čtvrtek, 28. března 2024

Tvorba nových Evropských tematických středisek

Tvorba nových Evropských tematických středisek
Ve středu 12. července 2006 se konala v Ramada Grand hotelu Symphony na Václavském náměstí v Praze za účasti náměstka ministra životního prostředí Ing. JUDr.Tomáše Novotného tisková konference prezentující fakt, že se Česká republika stane první z nových členských zemí EU, jejíž instituce povede v letech 2007 – 2010 jedno ze tří nově se formujících Evropských tematických středisek Evropské agentury pro životní prostředí (EEA).

Česká republika už není periferií Evropy, alespoň pokud jde o oblast ochrany životního prostředí. Se svojí nabídkou na funkci Evropských tematických středisek uspěly všechny české instituce, které se přihlásily do výběrového řízení, a CENIA, česká informační agentura životního prostředí dokonce povede tematické středisko pro vodu. Jde o úspěch, kterým se žádná z přistupujících zemí Evropské unie nemůže pochlubit, a se kterým souvisí i významné finanční dotace ze zdrojů Evropské unie.

Evropská tematická střediska jsou hlavními výzkumnými a monitorovacími centry v oblasti životního prostředí. Jedná se o konsorcia organizací, vedené jednou řídící organizací, která posilují odbornou a technickou základnu činnosti Evropské agentury pro životní prostředí – instituce založené Evropským společenstvím a financovanou z jejích zdrojů, která má podporovat naplňování politiky životního prostředí, a přispívat tak k jeho zlepšování tím, že shromažďuje, vyhodnocuje a zpřístupňuje kvalitní a směrodatné informace o životním prostředí. Smyslem existence tematických středisek je dále koordinace a propojení aktivit na celoevropské úrovni s členskými zeměmi. V současné době existují tematická střediska pro ovzduší a klimatickou změnu, vodu, ochranu přírody a biodiverzity, management zdrojů a odpadů a pro krajinný kryt a jeho změny.

Na tiskové konferenci byly představeny se svými projekty na tematická střediska dvě instituce příslušející resortu životního prostředí. V prvé řadě jde o agenturu CENIA, která, ačkoli jde o velmi mladou organizaci založenou v minulém roce – jak podotkl její ředitel Ing. Jiří Hradec, získala pověření řídit Evropské tematické středisko pro vodu v letech 2007-10. Součástí jejího konsorcia budou renomované výzkumné organizace z Dánska, Finska, Holandska, Itálie, Německa, Norska, Řecka, Slovinska, Turecka a Mezinárodní rada pro výzkum moří se sídlem v Dánsku. Dále jde o české veřejnosti podstatně známější Český hydrometeorologický ústav (na tiskové konferenci ho zastupoval náměstek ředitele Ing. Jaroslav Šantroch), který bude pokračovat ve spolupráci s konsorciem pro ovzduší a klimatickou změnu pod vedením holandského Výzkumného ústavu pro zdraví a životní prostředí MNP – RIVM.

Dne 21. ledna 2006 EEA vyhlásila výběrové řízení 2006/EEA/ADS/06/001 na zabezpečení provozu tří tematických středisek (ETC) pro vodu, ovzduší a klimatickou změnu, a krajinný kryt a prostorové analýzy pro období let 2007 až 2010. Za Českou republiku předložila nabídku CENIA – jako vedoucí organizace v ETC voda, Český hydrometeorologický ústav – jako partnerská organizace v ETC ovzduší a klimatická změna a GISAT – jako partnerská organizace v ETC krajinný kryt a prostorové analýzy. Výběrové řízení bylo ukončeno 11. května 2006 a Správní rada EEA na svém 45. jednání dne 21. června 2006 oficiálně jmenovala vítěze výběrového řízení. CENIA se svým návrhem zvítězila a stala se tak historicky první institucí z nových členských zemí, která se stane vedoucí organizací ETC pro EEA. Rovněž konsorcia, ve kterých jsou zastoupeny ČHMÚ a GISAT byla úspěšná. Předpokládaný roční rozpočet každého konsorcia je 1 200 000 Euro.

Důležité odkazy:
www.eea.europa.eu
www.eionet.europa.eu
water.eionet.europa.eu
air-climate.eionet.europa.eu

Kontakt:
CENIA, česká informační agentura životního prostředí
Kodaňská 10, 100 10 Praha 10
Mgr. Martin Štěpánek, tiskový mluvčí, tel. 267 225 239
martin.stepanek@cenia.cz

Eva Branišová, vedoucí Střediska veřejných informačních služeb, tel. 267 225 340
eva.branisova@cenia.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů