Čtvrtek, 28. března 2024

Soud oddálil stavbu nové ranveje na Ruzyni

Soud oddálil stavbu nové ranveje na Ruzyni
Stavba nové vzletové a přistávací dráhy na ruzyňském letišti, která má ulevit současným přetíženým drahám, se pravděpodobně o rok zpozdí.
Nejvyšší správní soud včera vyhověl stížnostem dvou obyvatel Prahy-Nebušic Petra Hlávky a Miloše Bělohradského a s okamžitou platností zrušil již schválenou změnu územního plánu nutnou pro stavbu nové dráhy. Podobné rozhodnutí, kterým by soud zamítl změnu územního plánu, přitom v Česku ještě nepadlo.
Na změnu územního plánu si stěžovalo 170 lidí a firem, které vlastní nemovitosti v okolí letiště. Vadilo jim hlavně to, že provoz nové ranveje zvýší hladinu hluku. Pražský magistrát však jejich vyjádření a námitky ignoroval. A správní soud nyní rozhodl, že nezákonně.
"Tvrzení magistrátu, že ani jeden z nich není dotčenou osobou ve smyslu stavebního zákona, je naprosto neudržitelné. Tento závěr svévolně popírá smysl účasti veřejnosti na rozhodování ve věcech  životního   prostředí  ," komentoval rozhodnutí předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.
Důvodů pro rozhodnutí soudu bylo ale víc: Změna územního plánu byla schválena bez souhlasu  Ministerstva   životního   prostředí  , chybělo povinné posouzení dopadů na  životní   prostředí  stejně jako povinné vymezení hlukového pásma.
Proti chystané stavbě nové ranveje začali protestovat lidé z okolních městských částí již před dvěma lety. Stovky z nich se podepsaly pod petice proti změně územního plánu, jež posunula stavbu dráhy oproti původním plánům před rok 2010. Změnu schválil magistrát loni na podzim. Letiště pak počítalo s tím, že ranvej za pět až sedm miliard korun začne stavět v roce 2007, a o dva roky později na ní přistanou první letadla.
Zatímco letiště i po rozhodnutí soudu ústy své ředitelky Hany Černochové tvrdí, že termíny nebude nutné posouvat, zástupci města si již tak jistí nejsou. "Rozsudkem jsme zaskočeni. Podle nás bylo vše v pořádku. Projednání nové žádosti o změnu územního plánu potrvá minimálně rok," soudí ředitelka Útvaru rozvoje hlavního města Světlana Kubíková.
Včerejší rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se týká malé části pozemků pod budoucí drahou, které jsou blíže Praze. Další část pozemků vlastní finanční skupina Penta Investments. "Chceme vytvořit společný projekt s Letištěm Praha. Pokud se to nepodaří, jsme ochotni pozemky prodat," říká spolumajitel skupiny Marek Duspiva.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů