Čtvrtek, 28. března 2024

Vlna tropických veder sužuje život v Evropě

Vlna tropických veder sužuje život v Evropě
Současná tropická vedra, která zaplavila značnou část Evropy, ztrpčují život už i britské královně Alžbětě II.
Na garden party v Buckinghamském paláci musely být desítky hostů ošetřeny kvůli přehřátí a sama panovnice dala najevo, že na ni vedro doléhá. Jednomu z hostů ukázala na rozlehlý trávník a řekla: "Vidíte mou zahradu? Hrůza, že? Smíme jen zalévat květiny."
Stejně jako Její Veličenstvo ani další obyvatelé jihu Anglie nesmějí kropit ani mýt auta. V některých školách přestali učit, i když školní rok tu končí až v pátek. Cestáři zase posypávají silnice pískem a drobnou kamennou drtí, aby se asfalt neroztekl.

Evropané kolabují
Ve Francii, kde zemřelo v důsledku veder několik lidí, se obávají, aby se neopakovala tragédie z roku 2003, kdy horka způsobila přímo nebo nepřímo smrt 15 000 lidí.
Ministr zdravotnictví Xavier Bertrand v noci na včerejšek navštívil některá zdravotnická zařízení v metropoli, aby se přesvědčil, jak jsou připravena přijmout postižené.
Podobně je tomu i v Německu, kde meteorologové přirovnávají léto s teplotami přes 30 stupňů a vlhkostí vzduchu pod 30 procent k Sahaře.
Řada Němců zvažuje, že kvůli vysokým teplotám stráví dovolenou ve vlasti, neboť nemusí za sluncem na jih. "Teď už se smaží i Španělé u Baltu," zněl včera titulek bulvárního deníku Bild.

Obchodníci mají žně
Turistický průmysl se raduje. Cestovní kancelář TUI má Německo jako druhou nejžádanější zemi, kde chtějí Němci strávit dovolenou. Nadšení panuje u Baltu, kde místní bojují o typická plážová křesla, jež v nynějších vedrech poskytují příjemný stín.
Ruce si mnou hoteliéři na pobřeží Severního moře, z nichž mnozí mají vyprodáno až do půlky srpna. Pokud jde o víkendové turisty, jen železnice se chystá vypravit na pobřeží nejméně třicítku zvláštních vlaků.
I maloobchodníci jsou spokojeni. "Kupuje se vše, co má co dělat s létem. Oblečení, uhlí na grilování, plážové potřeby," pochvaluje si mluvčí hamburského sdružení maloobchodníků Ulf Kalkmann.
Podle expertů ale nejsou nynější teploty v éře globálního oteplování ničím mimořádným - opakují se již od počátku 90. let v tempu dvou vln ročně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů