Pátek, 29. března 2024

Obce mají poslední možnost soutěžit s odpady

Obce mají poslední možnost soutěžit s odpady

Obce a města Plzeňského kraje, které jsou zapojeny do systému třídění odpadů obalů EKO-KOM mají do čtvrtka, 20.července 2006 poslední příležitost se přihlásit do krajské soutěže měst a obcí Plzeňského kraje v třídění odpadů pod názvem „MY UŽ TŘÍDIT UMÍME“.
Soutěž vyhlásil Plzeňský kraj a autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, které realizují v našem kraji již čtvrtým rokem projekt na podporu třídění odpadů. Projekt koordinuje a organizuje Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje. Právě jednou z aktivit je soutěž mezi městy a obcemi, jejímž cílem je více zapojit samosprávy obcí v čele se starosty do aktivit odpadového hospodářství a konkrétně třídění obalových složek odpadů, především pak papíru, skla, plastů, nápojového kartónu či kovů.
O účast v soutěži je velký zájem, doposud se do soutěže přihlásilo skoro 100 obcí a měst Plzeňského kraje. Hlásí se jak malé obce, které mají několik desítek či stovek obyvatel, tak rovněž velká města v kraji. Do soutěže se rovněž přihlásily i městské obvody statutárního města Plzně, z největších čtyř centrálních obvodů se přihlásili tři obvody, stejně jako tři menší městské obvody. Nejvíce přihlášených obcí je z okresu Plzeň-jih.
Obce budou rozděleny do dvou kategorií podle počtu obyvatel, v první kategorii budou obce (v případě statutárního města Plzně pak městské obvody) do jednoho tisíce obyvatel a ve druhé pak obce, respektive města, která mají více než jeden tisíc obyvatel (rovněž včetně městských obvodů statutárního města Plzně). Kromě přihlášky, která musí být zaslána na adresu Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje do 20.července pak musí obce do 31.srpna vyplnit jednoduchý dotazník, který popisuje jejich systém třídění odpadů včetně aktivit, které obec vyvíjí pro to, aby zapojovala obyvatel do správného nakládání s odpady. Bude hodnoceno celkem osm kritérií popisující uvedené aktivity. Do druhého-užšího kola soutěže bude vybráno 10 nejlepších obcí nad tisíc obyvatel a 15 nejlepších obcí do tisíce obyvatel a tyto obce navštíví hodnotící komise soutěže složená ze zástupců společnosti EKO-KOM a Plzeňského kraje, aby zjistila, zda údaje uvedené v dotaznících jsou pravdivé, stejně jako bude sledován systém nakládání s vytříděnými odpady v obci, jako například čistota sběrných nádob, informace o správném třídění na nádobách nebo čistota okolo sběrných nádob na vytříděné složky odpadů papíru, skla, plastů či nápojových kartónů.
Výsledky soutěže budou vyhlášeny v rámci sněmu krajského sdružení měst a obcí Plzeňského kraje dne 13.října 2006. První tři obce z každé kategorie obdrží vybrané věci ve stanovené finanční hodnotě podle umístění a každá z 25 finálových obcí pak pohár symbolizující její umístění v soutěži.
Cílem soutěže je ještě více upozornit samosprávy obcí na skutečnost potřeby třídění a správného nakládání s odpady tak, aby obce i nadále a ve větší míře zkvalitňovaly systémy a možnosti třídění odpadů pro svoje obyvatele a tím se do třídění odpadů zapojovalo více obyvatel.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů