Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hluk obtěžuje občany podél komunikací

Hluk obtěžuje občany podél komunikací

Titulky dnešních novin a včerejší televizní obrazovky obsadily informace týkající se žaloby občanského sdružení "Občané postižení Severojižní magistrálou". „Ve dne v noci musíme čelit nadměrnému hluku, který magistrála produkuje, a magistrát s tím již řadu let odmítá cokoli dělat,“ vysvětlila důvody žaloby předsedkyně občanského sdružení Občané postižení severojižní magistrálou Alžběta Rejchrtová. Sdružení přitom na problémy s hlukem upozorňuje dlouhodobě. Již v roce 2000 protestovalo proti stavbě sjízdné rampy z magistrály na ulici Michelskou, která probíhala s vědomím magistrátu, ale bez stavebního povolení. Současně byla tehdy vykácena jediná ochranná bariéra proti hluku a prachu - 70 stromů a 130 keřů. Do záležitosti tehdy zasáhl ministr pro místní rozvoj, který potvrdil nezákonost celé stavby. O dva roky později upozornili veřejnost na fakt, že výstavba ramp je i nadále plánována a že tyto stavby zhorší již tak špatnou situaci kolem severojižní magistrály a ovlivní i hodnotu rodinných domků v blízkosti ramp. Ostatně jejich výstavbu odmítlo sdružení i včera.

Členové sdružení požadují, aby město v úseku mezi ulicemi Vyskočilova a Michelská zbudovalo venkovní tunel z tvrzeného skla. Rovněž chtějí, aby magistrát splnil svou povinnost a snížil hluk ve venkovních prostorách na 60 decibelů ve dne a 50 v noci.
Tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy Jiří Wolf včera v reakci na žalobu podanou na hl. m. Prahu občanským sdružením Občané postižení Severojižní magistrálou uvedl, že magistrát nemá k dispozici text žaloby, proto se nemůže vyjádřit k jeho obsahu.
Jisté je však jedno. Problém s hlukem nemají jenom občané Michle, ale i obyvatelé jihovýchodní části Spořilova (ve SN jsme o problému několikrát psali).

Spořilovské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů