Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americká divize britské energetické společnosti BP v úterý uzavřela 12 ropných vrtů na Aljašce. Důvodem je únik látek používaných při těžbě. Firma se ale k řešení problému odhodlala až poté, co ji udali její vlastní zaměstnanci. Skupina pracovníků BP kontaktovala redaktory listu Financial Times a vše jim oznámila. Podle zaměstnanců má BP v Severní Americe na 50 nevyhovujících vrtů, což se ale vedení podniku snaží zpochybňovat. Prezident BP America Robert Malone řekl, že management rozhodl vrty uzavřít navzdory tomu, že jejich provoz podle něj neznamená pro zaměstnance ani pro životní prostředí žádné riziko.

Lesnicko-dřevařský holding CE WOOD dokončil rozsáhlou modernizaci a rozšíření kapacity pily v obci Ptení na Prostějovsku. Ta patří dceřiné společnosti holdingu, firmě Javořice. Výše investice se přiblížila miliardě korun, řekl mluvčí CE WOOD Miroslav Slaný. Pila po rozšíření provozu přijala 25 nových zaměstnanců. Investice, která byla zahájena v první polovině roku 2004, zahrnovala mimo jiné výstavbu nové linky na pořez silné kulatiny a rozšíření sušárenských kapaci i zařízení, které vyrábí energii spalováním odpadů závodu.

Česko opět postihla tropická vedra, která potrvají nejméně do sobotního večera. Lidé by proto neměli zbytečně přetěžovat organismus, měli by se vyhýbat pobytu na přímém slunci a dodržovat pitný režim. Kvůli horku a suchu hrozí lesní požáry, problémem je i nedostatek vody či zvýšená koncentrace přízemního ozonu. Sužující vedra panují i v ostatních evropských zemích, vedle zdravotních těžkostí a škod v zemědělství způsobují i ničivé požáry.

Čína bude v příštích pěti letech investovat 300 miliard yuanů na čištění odpadní vody a na její využití. Čínská vláda vloni předložil návrh, podle kterého vyčistí 70 procent městské odpadní vody do roku 2010. Náměstek čínského ministerstva výstavby Zhang Yue řekl, že Čína bude nadále podporovat reformu číštění odpadní vody, a zároveň podporovat, aby se soukromé a zahraniční podniky podílely na čištění odpadní vody. Dodal, že Čína bude posilovat mechanismus poplatků za odpadní vodu.
V roku 2000 Čína zahájila reformum záležitostí zásobování měst vodou. . V současnosti je v Číně čištěno 52 procent městských odpadních vod.

Hradec Králové - Zejména v lesích je v těchto dnech patrný deficit vody a stále hrozí nebezpečí požáru. Ke zlepšení vodního stavu krajiny přispěje právě budovaná nová retenční nádrž Městských lesů o rozloze dvou hektarů v lokalitě Na Olšině. Jde o investiční akci města v hodnotě pěti milionů korun.

Čínské orgány pro rybářství podnikají opatření, např.založení přírodní rezervace a další, urychlí založení systému ochraňujícího rozmanitost vodních organismů a ohrožené druhy organismů.
V současné době genová rozmanitost čínských vodních organismů je vážně narušena. Množství ohrožených divoce žijících vodních organismů se snížilo. Ve vztahu k této situaci šéf úřadu pro rybářství čínského zemědělského ministerstva Li Jianhua konstatoval, že různé stupně čínských rybářských orgánů usilují o zkoumání zdrojů druhů divoce žijících vodních organismů, postupně hodlají založit systém ochrany různých druhů vodních organismů.

Současné práce čínské reformy systému autority lesu v pokusných místech postupuje hladce.
V červnu se v městě Yichunu v provincii Hei longjiangu začal pokus reformy. Na základě nezmění státní povahy a užití lesů, Čína zavřela smlouvy s rodinami pracovníků lesnictví a tím způsobem jim povolila obchodují části státních obchodních lesů, a dala jim manažerskou autoritu lesní půdy, vlastnictví a právo vyřizování lesních dřevin. Termín smluvního obchodu nesmí být více než 50 let. Dosud je více než 3000 rodin pracovníků lesnictví už podepsalo smlouvu, tykající se více než 31000 hektarů lesní půdy.

Továrnu na zpracování řepky pro výrobu bionafty chce společnost Agrofert postavit v Lovosicích v areálu Lovochemie, která patří do skupiny Agrofert. Investice se odhadují kolem miliardy korun, definitivní částku bude firma znát na podzim. Na pozici generálního dodavatele Agrofert oslovil pět subjektů včetně zahraničních, řekl ředitel obchodní divize pro oblast chemie v Agrofertu Martin Kubů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů