Pátek, 29. března 2024

Recyklované plasty pro moderní design

Přístup Smile Plastics se odklání od průmyslového pojetí recyklace k výrobě takřka rukodělné.
Recyklované plasty pro moderní design

Anglická společnost Smile Plastics přišla před dvanácti lety na trh s materiály, které kombinují nápaditý přístup k recyklaci odpadních plastů s nezaměnitelným designérským přínosem.

Základem je velmi důsledné třídění vstupní suroviny podle typu výrobku. Tedy ne třídění na PET - lehká frakce - tvrdé plasty, jak jsme zvyklí. Recyklované plasty nejvyšší kvality lze získat jen za předpokladu, že odpadový tok obsahuje jen jeden druh materiálu. Klíčovou operací je proto třídění, které rozlišuje obaly od mobilů, dětské gumáky, barely od pitné vody nebo zabavené CD-ROM. Toto třídění je samozřejmě velmi nákladné a cena produktů tomu odpovídá.

INDIVIDUÁLNÍ VZOR

Z vytříděného a vyčištěného materiálu se vyrábějí desky za teploty kolem 180 °C a za tlaku více než 1000 tun, což vyžaduje zařízení odpovídající velikosti. Do desek není přidáván žádný spojovací materiál jako například pryskyřice. Jsou vyrobeny stoprocentně z odpadních plastů. Výrobce desek tvrdí, že pro jejich výrobu se spotřebuje o 50-70 % méně energie, než kolik by bylo potřeba pro výrobu z panenských materiálů.

Výrobní postup způsobuje, že desky mají charakteristický rozplývavý vzor, který vychází ze středu desky a postupuje k okrajům. V závislosti na použitém materiálu mají desky nejen různé barvy a dekory, ale také odlišné fyzikální vlastnosti - některé jsou měkké a pružné, jiné velmi pevné a tuhé. Jelikož se pro jejich výrobu používá odpad a ruční třídění, jsou vlastně každá originálem. Mají vždy drobné odchylky např. v barevnosti podle toho, odkud odpady pocházejí, podle momentálních trendů v barvách výrobků a rovněž podle roční doby - nicméně základní charakteristiky jednotlivých druhů jsou stabilní.

Tyto desky jsou používány pro výrobu designového nábytku nebo zařízení obchodů. Dají se využít pro pokrytí pracovních povrchů, jako krycí koupelnové panely, nástěnky v domácnostech, jako výstavní panely nebo do obchodních a kancelářských prostor. Kombinují zajímavý design s jasnou "ekologickou" informací, že jde o recyklovaný materiál.

Materiál desek se dá zpracovávat běžnými technikami. Lze ho recyklovat, pokud (jak uvádí výrobce) se najde dost materiálu, aby to vůbec stálo za to. Materiál je nehořlavý, obecně netoxický a má atest pro použití ve veřejných prostorách. Nicméně teplotní stálost odpovídá použitým materiálům: bod tání je 100-150 °C, termická dekompozice nastává zhruba při 270 stupních. Desky jsou chemicky a biologicky inertní. Při jejich použití se musí počítat s tím, že vlivem UV záření mění barvu a lehce žloutnou.

Zpracovávat se desky dají jako běžné kompozitní materiály. Největší problém vzniká při vrtání, kdy vysoké frikční teplo může způsobit natavení desky. Výrobci proto doporučují při zpracování ostré nástroje, vysokou rychlost, malý tlak, případně chlazení vodou.

BIZARNÍ VSTUPNÍ MATERIÁLY

Jedním z prvních komerčně úspěšných produktů byly desky vyrobené z odpadních plastových lahví, které byly běžnými postupy vytříděny, rozemlety a důkladně promyty pro odstranění veškerých příměsí. Díky použité technologii výroby si desky zachovaly původní barvy obalů, což dalo základ celé řadě výrobků různých barev, dezénů a vlastností. Dalšími byly například desky vyrobené ze starého žlutého plynového potrubí a odpadních plastových krabic na jídlo. Podle výrobců vypadají jako "letecká fotografie žlutobílé krajiny s černými žílami."

Smile Plastics nyní vyrábí celou škálu různých výrobků, jejichž vstupní materiály jsou často poměrně bizarní.

Řada Jazz - zdrojem jsou odpady z výroby obalů přímo v potravinářském průmyslu. Jelikož jsou tyto plasty dostupné z různých barvách, nabízí Smile Plastic výrobu individuálních desek v barvách podle zadání. Řada CCCB - tvrdá, pevná deska vyrobená z použitých hnědých kelímků na kávu z automatů, z kelímků od jogurtu a pytlíků od smažených brambůrků. Tyto desky se ukázaly být daleko pevnější než desky z odpadních lahví.

Řada Y - další tvrdá, pevná deska z vadných jogurtových kelímků z výroby. Desky mají vzor terazzo nebo "kamenný" efekt díky zbytkům fóliových víček.

Řada Dapple - vyrobená z odpadů z vlastní továrny Smile Plastics.

Řada CD - designově velmi zajímavá řada vyrobená z pirátských CD-ROM, které byly zabaveny kvůli porušení autorských práv. Nadrcená cédéčka jsou spojena namodralým plastem z barelů, v nichž se dodává pitná voda do kanceláří. Průsvitné namodralé desky s probleskujícími vločkami polykarbonátů jsou velmi pevné a odolávají i vyšším teplotám.

Řada Ben - staré a vyřazené bankovky se běžně spalují. Smile Plastics je však lisuje spolu s průsvitným plastem z odpadních obalových lahví. Tyto výrobky mají velký úspěch, protože v nich lze vidět kusy bankovek zalité v průsvitném plastu.

Řada Mobiles - desky vyrobené z obalů mobilních telefonů po odstranění baterie, sim karty a elektroniky. Obaly se přepracovávají do 10 mm tenké desky, v níž není žádné další aditivum. Materiál lze využít na stolní desky, police, výstavní panely, nástěnky, nebo jen pověsit na stěnu jako umělecké dílo. Každý mobil je viditelný v detailu, slisovaný do dvou rozměrů, nicméně stále ještě identifikovatelný.

Řada Soft and Squishy - nový typ desek se liší od ostatních. Výrobci na svém webu píší: "Našli jsme čistý, bezbarvý odpadní plast, původně určený pro využití ve zdravotnictví. Protože je bezbarvý, můžeme ho použít pro enkapsulaci různých materiálů, jako jsou poštovní známky, odnosné tašky, staré filmy nebo fotografie, a to vše do měkké a pružné desky s tloušťkou jen 2 mm. Některé věci, které zaléváme tímto plastem, jsou rozdrceny nebo odbarveny, některé zůstávají v nedotčeném stavu. Můžeme také přidat rozdrcené sklo ze starých lahví, čímž vytvoříme těžkou desku ze směsového materiálu."

Řada Holínky - Tisíce párů dětských holínek do deště končí jako neprodejné na dobročinných bazarech nebo s odpadem na skládkách. Smile Plastics tyto holínky drtí na kousky velikosti 3 mm a pak je zpracovává do desek tlakem 1000 tun a za vysoké teploty. Desky z nerecyklovaných materiálů - "V roce 2002 přestali fungovat někteří dodavatelé našich vstupních materiálů," píší výrobci. "Protože jsou však desky tak populární, vyrábíme je z panenských materiálů a stále hledáme nového dodavatele odpadních plastů. Nyní vyrábíme tyto desky s 10 % podílem recyklátu."

Jde o desky řady SnowFlake, což je průsvitná, mléčně bílá deska vyrobená původně z průmyslového odpadu s podílem drcených bílých lahví, které jí dávají chladný, sněžný efekt.

Společnost Smile Plastics tak vlastně dosáhla pomyslného triumfu, kdy musí z panenského materiálu vyrábět tak, aby to vypadalo jako recyklované...


NENÍ TO LEVNÉ

Ceny desek odpovídají náročnosti třídění, vyhledávání vstupních materiálů i designerskému určení výsledných produktů. Cena běžné desky velikosti 2000 x 1000 mm se pohybuje v rozmezí 55-300 liber za kus (2700-15 000 Kč), v závislosti na materiálu i tloušťce. Nejdražší jsou desky Dapple a Jazz tloušťky 25 mm, které stojí 300 liber za kus. Nejlevnější je CCCB z kelímků od jogurtů o tloušťce 2-3 mm, která stojí 55 liber.

Desky společnosti Smile Plastics z recyklovaných plastů se používají na celém světě. Byly použity například ve výstavní síni a v zázemí golfového hřiště v Japonsku, v obchodech Body Shop a Blanco Fashion Shop po celém Španělsku. Nalezneme je také v Museum of Science a v Tate Gallery ve Velké Británii.

Více informací na www.smile-plastics.co.uk

OD0706s16.jpg

Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů