Pátek, 19. dubna 2024

Přemnožené sinice ohrožují v Českém ráji vodní živočichy

Přemnožené sinice ohrožují v Českém ráji vodní živočichy
ČESKÝ RÁJ - Ve vzácné přírodě Českého ráje škodí tropická vedra hlavně vodám. Ohrožuje živočichy v rybnících, v řekách a potocích. V rybnících se ve vedrech množí toxické sinice, z nichž se do vody uvolňuje jedovatý botulotoxin, řekl zástupce vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj Aleš Hoření.

"Botulotoxin proniká do ryb, ptáků a dalších živočichů, kteří se živí vodními rostlinami," dodal Hoření. Podle Hořeního mizí na rybnících v Českém ráji kvůli toxickým sinicím hlavně divoké kachny. Na některých už nežijí vůbec.

Na Jizeře musejí nyní vodáci kvůli nízké hladině na mnoha místech přenášet lodě. Při brodění narušují nohama dno i tam, kde se rozmnožují vranky nebo pstruzi. "Ryby potřebují ke tření nerozdupané dno," upozornil Hoření. Vodu z potoků a říček si v Českém ráji berou lidé často do velkých bazénů. Zpátky mezi ryby, škeble, obojživelníky a další živočichy však vodu vypouštějí i s chemickými látkami, používanými na její úpravu.

V Jizerských a Lužických horách může dlouhotrvající vedro zahubit hlavně nejmenší stromky, vysázené v lesích letos a loni. Zánik hrozí i nově založeným alejím. Sucho nejvíce ohrožuje prostokořenné sazenice, které se zakopávají do země a nejsou obalené hlínou. "Běžně se neujme do deseti procent sazenic, letos v létě jich ale zřejmě uschne víc. I když by jich ale bylo 25 procent, nic tragického se nestane," uvedl vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek.

Vedoucí správy CHKO Lužické hory Tomáš Besta konstatoval, že na chráněném území letos vyschla jedna tůň s nevyvinutými obojživelníky. Nyní již obojživelníci vývoj dokončili a pokud by voda zmizela i z dalších míst, kde žijí, dokázali by se za ní přestěhovat jinam.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů