Pátek, 29. března 2024

Koně Převalského se vracejí do přírody

Koně Převalského se vracejí do přírody

Praha/Mongolsko - Zoologům se daří do přírody vrátit poslední druh divokého koně planety. I díky pomoci pražské zoologické zahrady.

Populace v mongolské poušti Gobi čítá také díky pomoci českých vědců už 100 kusů.

V přírodě vyhynul kůň Převalského počátkem 70. let minulého století. Koně, kteří budou volně žít v Mongolsku, zatím přebývají v aklimatizačním středisku.

Letos se narodilo ve stanici v Gobi 19 hříbat, z nichž některá jsou příslušníky už třetí generace narozené v přirozených podmínkách. Koně se naučili čelit tvrdým klimatickým podmínkám, parazitům i stálé přítomnosti vlků.

"Žije zde i pražská klisna Zeta, která sem přišla v roce 1998 a stala se matkou již tří hříbat," řekl Evžen Kůs z pražské zoologické zahrady, který vede mezinárodní plemennou knihu tohoto druhu.

Stanice v poušti Gobi

Zvířata narozená v zoologických zahradách zoologové letecky dopravují do aklimatizačních stanic.

Dvě aklimatizační stanice vznikly v Mongolsku v roce 1992. Stanice v poušti Gobi má pro návrat zvířat do přirozeného prostředí mimořádný význam, protože leží asi 70 kilometrů od míst, kde lidé v roce 1968 pozorovali poslední divoké koně.

Domovem koní Převalského jsou suché stepi na pomezí Mongolska a Číny, kde panují velice tvrdé životní podmínky. V létě tam teploty stoupají až ke 40 stupňům Celsia, s častými písečnými bouřemi, v lednu a únoru klesá rtuť teploměru až k minus 45 stupňům.

O návratu zvířat do přírody se začali zoologové uvažovat kolem roku 1985, kdy stavy koní Převalského v zoologických zahradách dosáhly 500 kusů. První transport se uskutečnil v roce 1988.

K záchraně koně Převalského významně přispěla také pražská zoologická zahrada. V současné době v ní žije 19 exemplářů tohoto druhu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů