Úterý, 23. dubna 2024

Vratné obaly a zálohové systémy

Vratné obaly a zálohové systémy
Přes všechna proklamativní prohlášení o ochraně životního prostředí je pro výrobce, mezi něž jistě patří i pivovary, určující silou trh, marketing. Regulace vyvolaná i ochranou životního prostředí modifikuje trh tu na kratší, tu na delší dobu. Optimální je, pokud řešení generovaná marketingovými požadavky a podložená ekonomickou efektivitou přináší i ekologické přínosy.

Zálohy v Německu - Zvýšená ochrana životního prostředí v sousedním Německu, jak se již stalo neblahým zvykem, přináší zejména nejbližším sousedům značné problémy. Jistě se ještě nějakou dobu budou řešit ilegální skládky německého odpadu u nás jako důsledek zákazu skládkování (odpadu) v Německu. Z poněkud jiného soudku je speciální značení jednocestných (nevratných) lahví a plechovek, nicméně základem je opět ochrana životního prostředí. Situace je o to tristnější, že pro české výrobce se stav časové nouze v této kauze stává skutečností. Pouze obaly označené speciální značkou provedenou certifikovanou barvou a certifikovaným výrobcem budou německými předpisy akceptovatelné.

Ostrovní zálohové systémy - Tento stav vychází ze situace, která má kořeny v německé obdobě našeho zákona o obalech ve Verpackungs Verordnung, protěžující používání vratných obalů cestou kvót pro podíl vratných opakovaně používaných obalů na nápoje. Při nedodržení stanovených podílů nastupují zálohy pro jednocestné obaly na nápoje: to se i stalo. Systémy ostrovní, lokální - koupíte-li plechovku piva v Penny Marketu, musíte ji vrátit opět v Penny Marketu, koupíte-li plechovku piva u malého obchodníka v Drážďanech, dostanete žeton a při vrácení prázdné plechovky pouze společně s vráceným žetonem dostanete zálohu zpět.

Celostátní německý systém - Vzhledem k těžkopádnosti výše popsaných lokálních systémů, nepohodlných pro spotřebitele a vytvářejících bariéry volného obchodu, nařídila Evropská komise Německu zavést nejpozději od května 2006 systém záloh na celostátním principu. Zjednodušeně řečeno: nakoupíte-li pivo v plechovce či v zálohované jednocestné PET láhvi v Tescu v Hamburku, můžete ji vrátit v Lidlu v Norimberku. Licenci k systému, jež bude otáčet obrovský balík peněz, získala společnost Deutsche Pfandsystem GmbH. To značí kromě dalšího i zavedení speciálních značek na obalech, certifikace barev na tato označení, certifikace výrobců etiket a plechovek.

Podpora záloh versus svobodný trh - Ano, i evropská směrnice 94/62/ES umožňuje členským zemím zavést opatření podporující používání vratných obalů. Současně tato směrnice ve svém úvodu zdůrazňuje, že veškerá přijatá opatření nesmí bránit volnému obchodu zboží uvnitř jednotného evropského trhu, což ostatně podtrhuje i článek 18 této směrnice, "Svoboda uvádění na trh": Členské státy nesmějí na svém území bránit uvádění takových obalů, které vyhovují ustanovením této směrnice, na trh.

Současný stav v Německu, komplikovaný systém, technicky a administrativně a finančně náročné řešení, se důvodně jeví jako skryté překážky volného obchodu, jako bariéry jsou jistě vnímány i českými pivovary. Blíže - www.syba.cz

Podle dokumentů mezinárodní konference Trendy balení piva (Praha, 17. 5. 2006)
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů