Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

KOSTELEC NAD OHŘÍ - Ekologickou poradnu nabízí v tomto městě na Rychnovsku zdejší Regionální turistické a informační centrum.
Zájemci se na nové službě dozvědí informace z oblasti ochrany krajiny, odpadového hospodářství, lesního hospodářství, energetiky, ekospotřebitelství a Agendy 21.

Nasavrky - Zdejší obecní úřad chystá přeměnu vlastnické struktury místní skládky tuhého komunálního odpadu. Obec vloží skládku jako svůj majetek do nově vzniklé společnosti AVE CZ Nasavrky, čímž bude mít v této akciové společnosti čtyřicetiprocentní podíl. Vstupem soukromé firmy si Nasavrky slibují rozšíření provozu a případně také větší zisky do rozpočtu.

Štěchovice - Vodní elektrárnu Štěchovice navštívilo v prvním pololetí letošního roku o téměř 15 procent více návštěvníků než za prvních šest měsíců loňského roku. Informovala o tom mluvčí společnosti ČEZ Ivana Vejvodová. Informační centrum vodní elektrárny Štěchovice je svou blízkostí od hlavního města dobrou příležitostí pro mnoho škol doplnit svým žákům výuku fyziky. A to tím spíš, že se zde nacházejí elektrárny rovnou dvě - průtočná a přečerpávací. Vloni zavítaly do informačního centra ve Štěchovicích téměř čtyři tisícovky návštěvníků. "Čeká na ně poutavý film o vodních elektrárnách, exkurze v provozu elektrárny, unikátní fotografie z výstavby vodního díla i informace o krásách okolí. Vstupné je zdarma," uvedla Ivana Vejvodová.

Až tisíc zmijí žije podľa odhadov českých ochrancov prírody v Jizerských horách a Krkonošiach, čo považujú za dôkaz zlepšenia stavu životného prostredia. Píšu o tom dnes noviny Mladá fronta Dnes (MFD).
"Počet zmijí sa zvyšuje vďaka zlepšeniu stavu prírody. Tiež je veľa myší, preto majú dosť potravy," povedal vedúci Správy Chránenej krajinnej oblasti Jizerské hory Jiří Hušek.
Presný počet zmijí žijúcich v horách sa nedá zistiť, hady sú totiž plaché a človek ich zazrie len zriedka. Napriek tomu sa ochranári stretávajú s prípadmi, keď sa had usídli blízko ľudského obydlia, kde sa ho snažia odchytiť, aby chráneného plaza napríklad niekto nezabil.
Rovnaké skúsenosti majú aj v Krkonošskom národnom parku. "Stačí na hada zadupať," uviedol jeho hovorca Radek Drahný. Vretenica obyčajná je však jedovatá, aj keď pre zdravého človeka nie je jej uštipnutie smrteľné. Nemocnice majú zásoby séra, používajú ich však zriedka vzhľadom na silné vedľajšie účinky, uviedla hovorkyňa libereckej nemocnice.

Čínský vícepremiér Zeng Pei-yan dnes v Pekingu zdůraznil, že otázka znečištění vody se v současnosti stane důležitým faktorem, který omezuje ekonomický růst, a který vážně ohrožuje zdraví lidových mas. Příslušná odvětví si musí plně uvědomit naléhavou situaci, a podniknout praktická opatření ke kontrole znečištění vody.
Čínský vícepremiér řekl, že v budoucnosti vlády různých úrovní musejí přísně kontrolovat vypouštění znečišťujících materiálů a stanovit vstupní standarty podniků ve vztahu k životnímu prostředí. Zároveň je třeba vynaložit více usilí na prevenci a správu znečištění vody v důležitých řekách, a urychlit budovaní infrastuktur upravujících odpadové vody ve městech.

Dva největší čeští výrobci tepelných čerpadel PZP KOMPLET a Kostečka Group se dohodli na výrobní a obchodní spolupráci, která již přinesla své první ovoce v podobě nové řady produktů. Spojení je důsledkem tlaku dovozců zahraniční produkce, místo soupeření na domácím trhu partneři spojili síly v oblasti know-how a financování vývoje nových produktů, i s cílem stát se konkurenceschopnými nejen v českém, ale i v evropském měřítku.
Tepelná čerpadla patří v současnosti mezi nejpopulárnější alternativní zdroje vytápění a jejich instalace je výrazně podporována státními dotacemi v řadě zemí (např. Anglie, Švédsko, Irsko, Francie - v ČR ne). Mezi jejich hlavní výhody patří ekologická šetrnost, tichý chod a velmi nízké provozní náklady v porovnání s ostatními technologiemi vytápění. Blíže - www.kostecka.net nebo www.pzp.cz.

Vedení olomoucké radnice se pokusí v plánovacím období 2007 až 2013 získat ze strukturálních fondů EU miliardy korun. Dotace by město využilo mimo jiné na financování projektů z oblasti cestovního ruchu, dopravy a životního prostředí. Vedení města schválilo prvních 15 projektů, se kterými se město hodlá ucházet o evropské peníze. V seznamu je například vybudování autokempu, nového areálu městského dopravního podniku, záchytného parkoviště na Svatém Kopečku a vzdělávacího biocentra v Horce nad Moravou.
"Vzhledem k tomu, že evropské peníze bude možné čerpat až do výše 85 procent nákladů, i dotace by se měly v ideálním případě pohybovat v miliardách," uvedl náměstek primátora Martin Novotný. Doplnil, že v letech 2007 až 2013 by mohla střední Morava, která zahrnuje Olomoucký a Zlínský kraj, získat z evropských fondů 14,6 miliardy korun. Olomoucké radnici se v minulosti poměrně dařilo získávat peníze z EU. Město obdrželo dotace například na rekonstrukci a dobudování kanalizační sítě téměř 1,1 miliardy korun.

Národní park České Švýcarsko poničil o víkendu zřejmě největší požár za posledních 30 let. Oheň zachvátil přes 20 hektarů lesa u Jetřichovic.
S živlem v nepřístupných podmínkách bojovaly od soboty desítky hasičů.
Požár stále není pod kontrolou, podařilo se jej však ohraničit tak, aby se dále nešířil, řekl v neděli v 16.30 operační důstojník děčínských hasičů.
Plameny šlehaly do výšky 20 metrů, koruny stromů vybuchovaly a přenášely oheň dál. Nyní již je vidět spíše dým.
Stále je nebezpečí, že přeskočí oheň dál. Správa parku v pondělí pravděpodobně vyhlásí zákaz vstupu do lesa.

Hasiči v sobotu večer likvidovali požár na skládce u Litvínova na Mostecku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky, nikdo nebyl zraněn, řekl operační důstojník mosteckých hasičů. Požár likvidovali hasiči čtyři hodiny. Jeho příčina se vyšetřuje. "Na skládce stačí k ohni málo, zatím žádné bližší informace k věci nemáme," uvedl důstojník. Naposledy mohutný požár zachvátil skládku 12. července. Tehdy se vznítily staré pražce na překladišti. Skládka přestala hořet po 12 hodinách. Koncentrace škodlivin nepřekročila podle odborníků stanovené limity. Skládku provozuje firma Celio, která se zabývá poskytováním komplexních služeb v oblasti zneškodnění a recyklace komunálních i nebezpečných odpadů. Firma ve svých prostorách dočasně uskladnila i částečně shořelý, nelegálně navezený německý odpad z areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů