Úterý, 16. dubna 2024

Česko trápí losangeleský smog

Česko trápí losangeleský smog

Tropická vedra a suchý vzduch v Česku zvýšily koncentraci přízemního ozonu. Nebezpečný plyn, který se nazývá podle častého místa výskytu „losangeleský smog“, ztěžuje dýchání a snižuje odolnost lidského organismu

Horka, která Česko mají podle meteorologů sužovat až do srpna, zvyšují hodnoty přízemního ozonu ve městech. Ozon nad zemským povrchem je přitom zdraví nebezpečný. Nejrizikovější je pro lidi s onemocněním dýchacích cest.

Příměsi ozonu, který je někdy nazýván podle místa častého výskytu „losangeleský smog“, ve vzduchu poznamenávají i lidi, kteří s plícemi nemají žádné problémy. Dráždí plíce a lidé mohou onemocnět záněty dýchacích cest, protože se zmenšuje jejich obranyschopnost.

Plyn může způsobit i podráždění očí nebo bolesti hlavy. „Trpí však zejména astmatici,“ poznamenává lékařka Pavla Nykodýmová z plicní ordinace v Říčanech. Přízemní ozon ztěžuje dýchání i starším lidem a malým dětem.

Lékaři: Pozor hlavně ve velkých městech a u silnic
Podle lékařů je ideální trávit dny se zvýšenou koncentrací ozonu v uzavřených místnostech s chladnějším vzduchem. Lidé, kteří žijí u silnic, by při tropických vedrech bez srážek neměli raději větrat.

„Jakmile jsou plíce oslabené kouřením, prašností nebo chemikáliemi, může dojít k poškození normální funkce,“ vysvětluje Nykodýmová.

Třicetistupňové teploty mají vydržet i v příštích dnech. Odborníci proto varují, že by mohla především ve velkých městech a u silnic zvýšená koncentrace ozonu přetrvávat.

„Když je jasno a teplota je kolem pětadvaceti stupňů, dochází kvůli emisím z automobilů k přeměně kyslíku na ozon,“ vysvětluje meteorolog Jan Horák z Meteopressu. Podle něj hodnoty přízemního ozonu vzrostly právě díky vysokým teplotám předchozích dnů a malému množství srážek.

Hodnoty přízemního ozonu zvýšené nad limit 180 mikrogramů na metr krychlový naměřili zaměstnanci Českého hydrometeorologického ústavu včera odpoledne v Praze, ve Středních Čechách a v Ústeckém kraji. Nejhorší situace byla včera odpoledne v Litoměřicích, kde hodnota ozonu i přes podmračené nebe překročila 200 mikrogramů na metr krychlový.

Předevčírem měli problémy se špatným ovzduším i obyvatelé Hradce Králové, Pardubic a lidé z Moravskoslezského kraje, v Mostě hodnota přízemního ozonu dokonce přesáhla 250 mikrogramů.

Barbora Straňáková, Lidové Noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů