Pátek, 29. března 2024

Bible inspiruje k hledání ropy

Bible inspiruje k hledání ropy
Jsou pod Izraelem významné zásoby ropy, které by této malé zemi zajistily nezávislost na rozmarech většinou nepřátelsky laděných arabských zemí těžících tuto strategickou surovinu?
Podle Američana Johna Browna, zakladatele a ředitele společnosti Zion Oil & Gas, je odpověď kladná. Vodítkem mu jsou citáty z bible, podle kterých se mají pod územím židovského státu nacházet velké zdroje nerostných surovin.
"Bible je velmi konkrétní," prohlásil Brown v jednom z četných rozhovorů. "Nyní musíme tu ropu najít a až se nám to povede, bude mít Izrael dostatek ropy na to, aby se nemusel obávat arabských států používajících své zásoby ropy pro vyhrožování a získávání vlivu."

Závislost na dovozu
V současnosti těží Izrael jen několik málo tisíc barelů denně, což je při denní spotřebě téměř 300 tisíc barelů zanedbatelné množství. Téměř všechnu ropu tak musí Izrael dovážet, a to například z Angoly, Egypta, Kolumbie, Mexika a Norska. V poslední době roste i podíl dodávek z Ruska a Kazachstánu.
Podle prohlášení vydaného společností letos v dubnu již bylo vytipováno devět lokalit, kde by se mohly významné zdroje ať už ropy či zemního plynu nacházet. Zion Oil, který v tomto roce zažádal o primární emisi akcií na American Stock Exchange, však neuvedl, o jak velké zásoby by se mělo jednat. Důvodem jsou přísná pravidla americké komise pro cenné papíry.
Americký geolog Stephen Pierce však v roce 2004 uvedl, že Zion Oil má velkou šanci nalézt rezervy až ve výši 484 miliónů barelů ropy. Přestože prognózy jsou optimistické, zakladatel společnosti Brown je zklamán, že průzkumy ještě nemají hmatatelné výsledky.
"Očekával jsem, že v této době už ze země budou vytékat tisíce barelů denně a přestože rozumím tomu, co Perry a další vědci říkají, stále se nic neděje. Úspěchem bude, až začne ropa prýštit a pomáhat tak Izraeli, cokoliv menšího je neakceptovatelné," prohlásil nedávno Brown.
Během své poutě se Brown setkal s mnoha skeptiky, ale ani to ho neodradilo. Skepse je na místě a pochyby mají i samotní lidé v Izraeli. V posledních 60 letech proběhly na území Svaté země stovky průzkumů, ale význačnější zásoby ropy nebyly nalezeny.
"Izraelci jsou skeptičtí," nechal se slyšet Eldad Weiss, zakladatel a člen vedení americké těžební společnosti Paradigma. "Hledání ropy v Izraeli je pro společnosti hledající ropu a zemní plyn jedná velká historie zklamání."
Nějaké nálezy zemního plynu byly před pár lety učiněny v blízkosti jižního pobřeží, byly však natolik nevýznamné, že například British Gas vrátil svou těžební licenci.
Zástupci Zion Oil však svůj projekt hájí. Stacey Cude, manažer se zkušenostmi ze společnosti Exxon zodpovědný v Zion Oil za těžební práce, tvrdí: "To, co odlišuje náš projekt od mnoha jiných projektů zabývajících se hledáním ropy, je, že je nejen založen na bibli, ale že je podpořen nejnovějšími vědeckými poznatky."
Před dvěma lety se Brown a jeho společníci pokusili uvést akcie společnosti na burze NASDAQ, nepodařilo se jim však shromáždit od investorů pravidly burzy požadovaných 6,5 miliónu dolarů. Většinu získaných prostředků tudíž Zion Oil vrátil investorům. O něco lépe se posléze dařilo Brownovi při pokusu získat prostředky od privátních investorů mimo burzu. Nashromáždil 8,8 miliónu dolarů, zejména od amerických křesťanů, které byly použity na průzkumné práce.

Rozhodne emise akcií
Další finance nezbytné pro budoucnost projektu Brown doufá získat prostřednictvím primární emise na American Stock Exchange. Brown věří, že současný vzrůstající zájem o ropu kvůli jejím neustále se zvyšujícím cenám bude hrát při IPO pozitivní roli a že emise vynese předpokládaných 14 miliónů dolarů, což by odpovídalo ceně 7 dolarů za jednu akcii. Emise by měla být uskutečněna v nejbližší době. Otázkou zůstává, nakolik bude společnost pro investory (snad s výjimkou ortodoxních křesťanů a židů) důvěryhodná. Brownovy některé výroky, například o tom, že velké naleziště bude objeveno v posledních dnech před příchodem Mesiáše, totiž asi nikomu na důvěryhodnosti nepřidají.
Pokud by se společnosti Zion Oil & Gas přece jen podařilo významnější zdroj ropy nalézt, byla by to pro investory i přes vysoké finanční náklady na těžbu z velkých hloubek, v nichž se má údajná ropa nalézat, navýsost lukrativní záležitost.
Ceny ropy na futures trzích v posledních letech neustále rostou a v tomto roce dosahují nových rekordů, i když na druhou stranu v reálném vyjádření (tedy po očištění o inflační vlivy) ještě nedosahují hodnot z přelomu 70. a 80. let, kdy vrcholila krize na Středním východě. Tehdejším cenám by podle některých propočtů odpovídala současná cena okolo 100 dolarů za barel. Momentálně se cena na futures trzích (např. na New York Mercantile Exchange, Intercontinental Exchange) pohybuje mezi 70 až 78 dolary za barel, někteří obchodníci však už otevírají pozice spekulující na vzestup cen právě ke zmíněné stodolarové hranici.
K té by se cena mohla dostat zejména z geopolitických důvodů, kterými by mohly být například zastavení dodávek z Íránu kvůli sporu této země s mezinárodním společenstvím ohledně jaderného výzkumu nebo kvůli rozšíření konfliktu mezi Izraelem a Libanonem na další země regionu.
Autor je analytikem společnosti Colosseum
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů