Čtvrtek, 28. března 2024

Proud zdraží. Aukce naznačí o kolik

Proud zdraží. Aukce naznačí o kolik
Přesně ode dneška za týden dostanou čeští spotřebitelé první signál vypovídající o tom, jak jim podraží elektřina: firma ČEZ pořádá první aukci na prodej proudu v příštím roce. Už teď je jasné, že zájem obchodníků bude vyšší než loni a poptávka požene cenu vzhůru.
Loni se do první aukce, kde ČEZ podle pravidel stanovených Energetickým regulačním úřadem nabízí produkci jedné "virtuální elektrárny" (400 megawattů), přihlásilo šestnáct velkoobchodníků a jejich poptávka pětinásobně převýšila nabízený objem elektřiny.
Na letošní obdobnou aukci se jen ke včerejšku zaregistrovalo 17 prodejců a ČEZ ještě čeká přihlášky minimálně tří dalších, kteří si vyzvedli podklady. "Předpokládáme proto, že poptávka bude ještě vyšší než loni," říká obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.
ČEZ pořádá aukci virtuální elektrárny (která předchází aukcím na zbytek jeho elektřiny) teprve druhým rokem. První aukce v roce se smějí účastnit pouze nezávislí obchodníci, jsou z ní vyloučeni distributoři napojení na ČEZ. Cílem je zlepšit konkurenční prostředí na českém trhu.
I když se v aukci na "virtuální elektrárnu" prodává jen zlomek z produkce ČEZ, poměrně přesně se tu ukáže, jak se velkoobchodní cena pohne. Loni na této aukci obchodníci nabídli ceny odpovídající téměř patnáctiprocentnímu růstu, po dalších aukcích se pak cena skutečně zvedla o 14,3 procenta.
Dalším signálem pro vývoj ceny v Česku je Slovensko, s nímž je tuzemský trh propojen.
Největší slovenský výrobce - Slovenské elektrárne - má prodánu už třetinu z celkové spotřeby v příštím roce a kontrakty signalizují šestnáctiprocentní růst ceny: megawatthodina se v zemi letos prodává stejně jako v Česku za 36,5 eura, kontrakty velkoobchodníků na příští rok se pohybují od 42,5 do 44,6 eura.
Cenu proudu ve středoevropském regionu žene vzhůru hrozba nedostatku elektřiny. Spotřeba proudu roste, jen v Česku stoupla za první pololetí o čtyři procenta.
Slovenští, polští i čeští producenti musí odstavovat zastaralé elektrárny, které jsou málo výkonné a brzy už nevyhoví evropským ekologickým limitům. "Nůžky mezi výrobou a spotřebou se rozevírají," varuje analytik PricewaterhouseCoopers Pavel Sychrovský.
ČEZ sice chystá velkorysé přestavby několika elektráren, ani modernizace ale jejich kapacitu nezvýší. "Nové zdroje se ve středoevropském regionu nestavějí a nedá se s nimi počítat přinejmenším do roku 2012," říká Svoboda. Slovensku, které ještě loni bylo vývozcem elektřiny, budou už napřesrok chybět dvě terrawatthodiny proudu, jež bude muset dovézt. Import půjde hlavně z České republiky.
"Obchodníkům se z Česka na Slovensko výborně vyváží, sítě jsou propojené a nemusí se tu platit drahé přeshraniční poplatky jako při vývozu do Německa," říká analytik Wood&Company Tibor Bokor, který nedávno předpovídal, že velkoobchodní cena proudu v Česku napřesrok vzroste asi o deset procent, teď však počítá až s šestnáctiprocentním růstem.
Vzroste-li velkoobchodní cena skutečně zhruba o patnáct procent, neznamená to, že o stejnou sumu víc zaplatí spotřebitelé.
V konečné ceně se kromě velkoobchodní ceny promítají ještě marže obchodníků (které zřejmě stoupat nebudou) a dále poplatky za distribuci. U nich se předpokládá růst asi do pěti procent. Výsledný vzestup ceny by se měl pohybovat mezi pěti až osmi procenty.


Jak se tvoří cena elektřiny
Největší výrobce - firma ČEZ - prodává dnes elektřinu výhradně v aukcích. Účastní se jich velkoobchodníci.
První aukce, při níž se objednávají dodávky pro následující rok (takzvaná aukce virtuální elektrárny) se nesmějí účastnit obchodníci napojení na ČEZ. Ze hry jsou tak například regionální distribuční firmy této skupiny.
Po aukci virtuální elektrárny následují další aukce, v nichž ČEZ rozdělí mezi obchodníky celou svou výrobu v příštím roce.
Kontrakty při aukcích ukážou, nakolik stoupne velkoobchodní cena proudu.
Obchodníci pak uzavírají kontrakty s klienty. Do výsledné ceny pro zákazníky se promítá jednak marže obchodníků, jednak poplatek za distribuci. Zatímco velkoobchodní cenu tvoří trh, distribuční poplatek pro firmy i domácnosti reguluje Energetický regulační úřad.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů