Sobota, 20. dubna 2024

Liberečtí lesníci: Sucho je ještě horší než v kritickém roce 2003

Liberečtí lesníci: Sucho je ještě horší než v kritickém roce 2003
LIBEREC - Požáry ve státních lesích v Libereckém kraji způsobily letos škody za více než půl milionu korun. Letní sucho je ještě horší než v extrémně horkém roce 2003, kdy oheň spálil porosty za více než jeden milion korun, řekl Libor Dostál z Lesů České republiky v Libereckém kraji.

Nejčastěji hoří na Českolipsku, kde škody do dneška přesáhly 450.000 korun. Lesy tam stojí vesměs na písčité půdě. "Pokud se týká nebezpečí dalších požárů, je současná situace v lesích kritická. Na vyschlé zemi stačí k rozhoření ohně nedopalek z cigarety, jiskra z ohniště, ale i pohozený střep z lahve, na který pálí slunce," upozornil Dostál.

Z letiště v Mnichově Hradišti startuje nad Liberecký kraj každý den letadlo a posádka sleduje lesy seshora. Pokud by někde hořelo, dostane se nejpozději za 15 minut do vzduchu speciální hasební letadlo. "V nejvíce ohrožených oblastech se pohybují pěší hlídky složené z našich zaměstnanců. Všem revírníkům se dá nepřetržitě volat na mobilní telefony a hasiči dostali seznam s jejich čísly," prohlásil Dostál.

Ve státních lesích v Libereckém kraji likvidovali hasiči letos téměř 30 požárů. Většinu z nich zavinili neopatrní lidé. V Jizerských a Lužických horách navíc nyní přibývají další návštěvníci, poněvadž tam dozrávají borůvky a další lesní plody. "Zákon kromě jiného zakazuje zapalování ohňů 50 metrů od lesa, což se vztahuje i na grilování u rodinných domů a rekreačních chat. Lesy mohou vzplát také od svíček na pietních místech na okrajích silnic, kde se staly tragické havárie," připomněl Dostál.

Nejhorší letošní požár zpustošil v pátek a v sobotu jeden hektar smíšeného lesa na kopci Klíč u Nového Boru. Oheň napáchal škodu bezmála 220.000 korun. Lesní požáry se kvůli velmi členitému terénu hasí komplikovaně v celém Libereckém kraji. V Jizerských a Lužických horách, ale i v Českém ráji nebo v Českém středohoří se nachází mnoho skalních rozsedlin nebo prudkých kopců. Hasiči tam těžko dopravují vodu, cisterny musejí jezdit kyvadlově a nezbývá než spojovat hadice do vedení dlouhého i několik set metrů. Podle Dostála by jako nejlepší ochrana před požáry posloužil alespoň týdenní rovnoměrný vytrvalý déšť. Jednorázové přívalové srážky by totiž po ztvrdlé půdě jen sjely do potoků a řek. Lesům by prospělo, kdyby se vláha dostala několik desítek centimetrů pod zem - až ke kořenům stromů. "Nejde přitom pouze o ochranu před požáry, ale i o zdraví lesa. Nedostatek vody stromy stresuje a mohou odumřít," konstatoval Dostál.

Špatným byl pro lesy kvůli požárům i rok 2004. Jen v první polovině srpna způsobily dva velké požáry na Českolipsku způsobily celkovou škodu 350.000 korun. Loni díky deštivému létu hasiči v Libereckém kraji nevyjížděli k žádnému velkému lesnímu požáru.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů